Бойчо Огнянов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бойчо Огнянов
герой на Иван Вазов
от Под игото
Стоян Заимов, един от първообразите на революционера
Стоян Заимов, един от първообразите на революционера
Характеристики
Прякор Иван Кралича
Филмови адаптации
Актьор/Актриса Мирослав Миндов (1952)
Андрей Слабаков (1991)

Бойчо Огнянов, с прякора си (Иван Кралича), е литературен персонаж на българския писател Иван Вазов, главен герой в романа му „Под игото“. Огнянов е романтичен образ, олицетворение на революционния дух в България в навечерието на Априлското въстание. Той е смел и обаятелен водач на националноосвободителното движение и представител на младата българска интелигенция.

Различни черти от характера на Огнянов са вдъхновени от видните български революционери Васил Левски и Стоян Заимов. При отпечатването на романа „Под игото“ (1894) за илюстриране на образа на Бойчо Огнянов Иван Вазов дава снимката на своя брат Михаил Вазов.[1] В киното образа е пресъздаден от актьорите Мирослав Миндов (1952) и Андрей Слабаков (1991).

Романът „Под игото“ не обхваща цялата биография на персонажа.[2] Споменато е, че Кралича е син на Манол Кралича, който е стар приятел на Марко Иванов. По неизвестни причини, момчето е заточено в Диарбекир, от където избягва. Укрива се за малко в дома на чорбаджи Марко – единствения човек, който познава в Бяла черква. Неочакваната му поява, в „една прохладна майска вечер“, внася смут в семейството на бай Марко. Заточникът избягва така изненадващо, както и пристига, след като на вратата на марковата къща заудря онбашията на града. Кралича се спуска по тъмните и омълчани улици на Бяла черква. Докато се разразява буря, заптиетата се опитват да хванат беглеца, но се докопват само до връхната му дреха. Мъжът се озовава извън града, където намира убежище от дъжда в една воденица. Там той става неволен свидетел как двама турски стражи се опитват да изнасилят невръстната дъщеря на воденичаря дядо Стоян. Кралича убива двамата похитители и с помощта на съдържателя на воденицата ги заравят. Дядо Стоян води странникът при близкия манастир, за да се укрие в него.

Среща се с дякон Викентий, който го запознава със Соколов и те стават най-добри приятели. По-късно Огнянов се влюбва в Рада, а тя споделя същите чувства с него. За кратко време той става любимец на много от честните граждани на Бяла черква. По-късно е предаден от Кирияк Стефчов на властите по няколко причини. Оттогава той е преследван от турците, където и да отиде. В книгата е споменато, че Стефчов има чувства към Рада, които не са взаимни. Това е една от причините за предателството от страна на господина.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Защо „Под игото“ излиза първо на английски език?. // Българска телеграфна агенция, 7 юли 2020 г. Посетен на 24 август 2020 г.
  2. БОЙЧО ОГНЯНОВ. // „Енциклопедия герои на световната литература“. znam.bg, 10 февруари 2009. Посетен на 6 май 2015. Архив на оригинала от 2016-03-04 в Wayback Machine.