Боко Харам

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Боко Харам е радикална нигерийска ислямистка секта. Става известна през 2002 г., когато неин ръководител става Мохамед Юсуф. Главна цел на организацията е въвеждането на шeриата на цялата територия на Нигерия и изкореняване на западния начин на живот.

Дейността на организацията е концентрирана основно в северните нигерийски щати Йобе, Кано, Баучи, Борно и Кадуна. На езика хауса, използван в Северна Нигерия, името означава „Западното образование е греховно“. Последователите на организацията носят дълги бради и червени или черни чалми и се молят в отделни джамии в градове Майдугури, Кано и Сокото.

През юли 2009 г. над 800 души са убити при сблъсъци на организацията с полицията в град Майдугури. Същия месец Мохамед Юсуф е заловен от нигерийските сили за сигурност и е застрелян в ареста след няколко часа.

На 16 юни 2011 г. атентатор самоубиец детонира експлозиви на паркинг за автомобили пред централното полицейско управление в Абуджа. На 26 юли 25 души са убити от експлозия на бомби в квартал Дала на град Майдугури. На 25 август членове на Боко Харам нападат полицейски участък в Гомбе, убивайки 4 полицаи и войник, след което нападат Фърст банк и Юнион банк, като убиват 7 служители и отнасят неизвестна сума пари. На 26 август кола-бомба се вряза в сградата на ООН в Абуджа и убива 24 души, като ранява още 76. На 4 ноември над 65 души са убити в град Даматуру и село Потиксум. На 25 декември 28 души загиват при 5 бомбени атентата в 4 нигерийски града. Обектите са 3 католически църкви и сграда на тайната полиция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Какво представлява ислямистката групировка Боко Харам