Боксер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Боксер
Характеристики
Ръстмъжки: 57 – 63 см
женски: 53 –59 см
Тегломъжки: 30 – 32 кг
женски: 25 – 27 кг
Козинакъса, лъскава, гладка, тънък слой
Цвятсветлобежов, сив или кафяв с по-тъмни ивици, черна муцуна, с или без бели петна
Животок. 10 години
Произход
Страна Германия
Класификация по МФК
Група2
Секция1
Стандарт144
Боксер в Общомедия

Боксер е порода от силни и атлетични, средновисоки, късокосмести домашни кучета. Те са с пясъчен или тигров цвят и „сплескана“ муцуна с характерен изглед.

История[редактиране | редактиране на кода]

Брабантският буленбайсер е приет за родоначалник на боксера. В миналото тези кучета са развъждани от ловците, тъй като са най-добрият помощник в лова. Тяхната задача е да уловят и задържат вече вдигнатата от гончетата плячка и да я задържат до идването на ловеца. За тази задача са необхидоми кучета с възможно най-широко разположение на челюстите и зъбите, за да могат да захапят здраво и дълго да задържат. Буленбайсерът притежава тези характеристики и е бил широко разпространен и развъждан. Селекцията, започната в края на 19 век, е причина за днешния изглед на боксера – куче с широка муцуна и леко вирнат нос.

Името на буленбайсера означава „хапещ бикове“. Другата базова порода, използвана в първичната селекция, е английският булдог.

Първата изложба, Мюнхен 1895

Германският Боксер клуб е основан през 1895 в Мюнхен, а първата специализирана изложба на боксери е била проведена в същия град и същата година. Стандартът е бил установен в началото на 20 век заедно с публикуването на развъдната книга или т.нар. Zuchtbuch.

Mühlbauer’s Flocki е първият регистриран в книгата боксер през 1904. Интересното е, че внесената от Франция Alt’s Flora е била една от най-типичните представители на породата за онова време и е допринесла много за установяването им.

Произход на името[редактиране | редактиране на кода]

Етимологията на името боксер все още не е напълно изяснено. Възможно е да има връзка с храброто и юначно минало на породата или може би, както други казват с особеността да се изправя на задните си крака и да размахва предните като боксьор и дори да „дриблира“ с тях сякаш играе футбол.

Изглед[редактиране | редактиране на кода]

Бебе боксер

Общ изглед: Боксерът е средно голямо куче с гладка козина, здраво, мускулесто и с добра костна система. Той има добре изразени, силно развити и релефни мускули. Подвижен, игрив и силен, той не би трябвало да изглежда нито тромав, нито пълен, нито слаб.

Темперамент[редактиране | редактиране на кода]

Боксерът трябва да е спокоен, самоуверен и уравновесен. Темпераментът е от изключително значение и изисква голямо внимание.

Положителни страни:

  • Към собственика: Привързаност, преданост;
  • Към деца: Защитник, игрив, жизнерадостен (може да е твърде жизнерадостен за много малки деца);
  • Към други дом. любимци: Добър, ако е възпитан правилно;
  • Към чужденци: Пази семейството, недоверчив към чужденци. Способен да разпознае заплаха и дружелюбен, ако е добре социализиран;
  • Към други кучета: Възможни са проблеми, ако не е добре социализиран.

Да се обръща особено внимание:

  • Социализация: За да не демонстрира агресия към непознати и непознати кучета от същия пол;
  • Ежедневни тренировки: За да не е деструктивен;
  • Обучения в подчиняемост: За да прекратите рисковете и лаенето по време на игра и намалите естественото му желание за независимост.

Популярност[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно статистика от 2005, според American Kennel Club, боксерът е на седмо място по популярност в Щатите и през същата година са били регистрирани 37 268 малки бебета.[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. American Kennel Club. Registration Statistics