Боливуд

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Боливуд (на английски: Bollywood, на хинди: बॉलीवुड) е наименование на голямата киноиндустрия, включваща кинопродукции и филми на хинди. Името е създадено по аналогия с Холивуд в Калифорния, САЩ, като първата сричка е сменена с тази на Бомбай (днес Мумбай). Често цялото индийско кино неправилно се нарича Боливуд. Това е най-масивната филмова продукция с 364 филма на хинди за 2017 г. През 2001 г. индийското кино, заедно с Боливуд продава 3.6 милиарда билети по целия свят. Сравнен с Холивуд, Боливуд продава с един милиард билети повече.

Боливуд е един от най-големите производители на филми в света,[1] като основният език в тях е предимно хинди, но също така урду и пенджаби. Едни от най-известните снимачни студия са „Филмалая“ и „Филм сити“, разположени в северната част на Мумбай.

Един от най-популярните жанрове в индийското кино от 1970 г. е масала филмът, който съчетава жанровете екшън, комедия, драма и романс. Този тип филми са характеризирани най-често към музикалния жанр. От 1960 г. Индия е най-големият производител на музикални филми в света.

Някои от най-прочутите боливудски актьори са Шах Рук Хан, Амитабх Баччан, Хритик Рошан, Вивек Ананд Оберой (р. 3 септември 1976, който също е сценарист, кинопродуцент, тв водещ), Съни Леони и други.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]