Боливуд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Боливуд (на английски: Bollywood, деванагари: बॉलीवुड) е наименование на голямата киноиндустрия, включваща кинопродукции и филми на Хинди. Името е създадено по аналогия с Холивуд в Калифорния, САЩ, като първата сричка е сменена с тази на Бомбай. Често цялото индийско кино неправилно се нарича Боливуд. Това е най-масивната филмова продукция с 364 филма на хинди за 2017г. През 2001г. Индиското кино, заедно с Боливуд продава 3.6 милиарда билети по целия свят. Сравнен с Холивуд, Боливуд продава с един милиард билети повече.

Боливуд е един от най-големите производители на филми в света,[1] като основният език в тях е предимно хинди, но също така урду и пенджаби. Едни от най-известните снимачни студия са „Филмалая“ и „Филм сити“, разположени в северната част на града.

Един от най-популярните жанрове в индийското кино от 1970г. е масала филмът, който съчетава жанровете екшън, комедия, драма и романс. Този тип филми са характеризирани най-често към музикалния жанр. От 1960г. Индия е най-големият производител на музикални филми в света.

Някои от най-прочутите боливудски актьори са Шах Рук Хан, Амитабх Баччан, Хритик Рошан, Вивек Оберой, Съни Леони и други.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]