Бомбардиране на Задар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Бомбардирането на Задар (итал. Zara) по време на Втората световна война от антихитлеристката коалиция продължава от ноември 1943 до октомври 1944 г.

Други градове в Италия също са били бомбардирани, но Задар е пословично известен с големия брой въздушни атаки и жертви. Данните за бомбардирането на Задар се различават. Съюзниците са документирали 30 бомбардировъчни нападения от въздуха, докато според съвременни италиански данни те са 54. Сведенията за броя на жертвите също се различават: от 1000 до над 4000 души (при тогавашен брой на населението в града от 20 000 жители).

В резултат на бомбардировките около 60% от градските сгради са унищожени, а Задар често е наричан "Дрезден на Адриатика", заради предполагаемите му прилики с бомбардирането на Дрезден в края на Втората световна война. И в двата случая са разрушени градове – паметници на културата с богато историческо и културно наследство, които не са имали военна или стратегическа стойност.

Съюзниците започват бомбардировките на Задар (Zara) поради съобщенията на титовите партизани на присъствието големи немски формирования в града, които впоследствие се оказват силно преувеличени или неверни. В периода януари-март 1944 г. Задар е почти напълно разрушен, а населението му подобно на София – избягало в близките села или други населени места. Последната бомбардировка на Задар е на 31 октомври 1944 г. когато вече титовите партизани са в града, но поради липсата на субординация между съюзниците и партизани стават жертва на "приятелски огън".

След края на войната, въпросът за броя на жертвите от бомбардировките на Задар придобива международноправен оттенък и външнополитически нюанси, особено след напускането на италианците от града. Италианските власти твърдят, че цивилните жертви на бомбардировките са между 3000-4000, и всичко това е откровен акт на геноцид срещу тях. Повечето независими източници обаче сочат цифрата 1000 души, тъй като по-голяма част от населението напуска града още след първите бомбардировки на града през есента и зимата на 1943 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]