Бомбардировки на Япония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бомбардировки на Япония
Incendaries-b29.jpg
Информация
Период15 август 1939 – 6 август 1945
МястоЯпонски острови
РезултатПобеда на Съюзниците
Страни в конфликта
Съединени американски щати САЩ
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Великобритания
Flag of Japan.svg Япония
Жертви и загуби
> 2600 убити
> 600 самолета
241 – 900 000 убити
4 200 самолета
Бомбардировки на Япония в Общомедия

Бомбардировките на Япония са кампания от въздушни бомбардировки на Японските острови на Тихоокеанския театър на Втората световна война.

Те са извършени главно от Съединените щати с ограничено участие на Великобритания. В първите години на войната съюзническата трудно достига до основната територия на Япония, чиито защитни позиции навлизат дълбоко в Тихия океан, като действията ѝ се изчерпват със символични акции, като Рейда на Дулитъл.

Масираните бомбардировки започват през лятото на 1944 година с въвеждането на бомбардировача с голям обсег „Боинг B-29“, първоначално от бази в Китай, а с напредването на американците в Тихия океан и от бази в Океания. Япония не разполага с адекватна противовъздушна отбрана и съюзническата авиация нанася тежки щети с относително малки загуби, като големи градски центрове са опожарени, а броят на жертвите се оценява на между 241 и 900 хиляди убити. Кулминация на кампанията са атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки, които предизвикват капитулацията на Япония.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]