Бонапартизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жером Бонапарт, основоположник на легитимистката линия

Бонапартизмът е политическо роялистко движение, прераснало в политическа партия във Франция, която защитава правата на семейство Бонапарт върху френския (императорски) престол след установяването на Третата френска република.

След смъртта на Наполеон III се ръководи от Йожен Руйер, на който му е лепнат прякорът "вицеимператорът". Бонапартистите формират силна политическа партия. Нещастната смърт на принц Луи Наполеон, убит от зулусите на 1 юни 1879 г., нанася тежък удар върху бонапартизма.

Клерикалната бонапартистка фракция, водена от Касаняк, отказва да признае правата върху престола на княз Жером, признавайки правата на големия му син Виктор, с което внася раздор в редиците на бонапартистите.

На 15 януари 1883 г. принц Жером излиза с манифест към френския народ, за да напомни за роялисткия му дълг към отечеството, но е хвърлен в затвора от властта на републиканците. На изборите през 1885 г. бонапартистите печелят 80 места във Френския парламент и властите, подплашени от техния изборен успех, на следващата година (23 юни 1886 г.) прогонват от страната двамата претенденти за френския престол, изпращайки ги в изгнание. След смъртта на принц Луи Наполеон в Рим на 17 март 1891 г. начело на бонапартистите остава единственият законен претендент за престола – неговият син Виктор.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бонапартизм“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.