Бон (религия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бон.

Врата в Тибет с бонска религиозна символика.

Бон (Тибетски: བོན་, вайли: bon; диалект в Ласа: [pʰø̃̀(n)]) е най-старата духовна традиция в Тибет. Тензин Гяцо, четиринадесетият Далай Лама, класифицира Бон традицията като петата най-важна духовна школа на Тибет, наравно със Нингма, Сакя, Кагю, Гелуг и Джонанг школи на Ваджраяна будизма, въпреки дългогодишното историческо съперничество между влиянията на Бон-традицията и будизма в Тибет.

Когато сричката -по или -па е прибавена към съществителното име, това е за да обозначи човека, който е от определено място или извършва определено действие; следователно „Бонпо“ означава последовател на Бон традицията, „Нингмапа“ е последовател на традицията на Нингма, и т.н. (Женските окончания са -мо и съответно -ма, но обикновено, те не се използват в имената на Тибетските религиозни традиции).

Често наричана шаманистична и анимистична традиция на Хималаите, датираща от преди будизма, който става популярна през 7 век, а по-новите проучвания разкриват богатството и на двете религиозни традиции, и в културен план, в противоречие с това което са мислели първоначално пионерите сред Западните учени.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bon(religion)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.