Бопалска катастрофа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бопал (в червено) на картата на Индия
Злополучният завод на Union Carbide

Бопалската катастрофа е производствена катастрофа в гр. Бопал, Индия през 1984 г., която е сред най-крупните в историята на промишлеността.

Счита се, че инцидентът в завода за пестициди на Union Carbide India Limited (UCIL) на 2 срещу 3 декември 1984 г. е сред най-тежките индустриални катастрофи. Изтеклите отровни газове по време на аварията водят до огромен брой жертви от 18 хил. души, от които 3 хил. в деня на трагедията, а останалите – през следващите години. Според някои данни общото количество на пострадалите се оценяват на 150 – 600 хил. души, което дава основание трагедията в Бопал да се счита за най-крупната в света техногенна катастрофа по броя на засегнатите.[1]

Причината за катастрофата до днес официално не е установена. Сред версиите преобладават грубо нарушение на техниката на безопасността и преднамерено саботиране на работата на предприятието. Някои вестници през 1984 г. съобщават, че собствениците на завода, принадлежащ на американска компания, в първите часове преднамерено крият състава на отровното вещество, за де не разгласяват търговската тайна на предприятието. Това увеличава броя на жертвите, тъй като не дава възможност на лекарите да подберат ефективно лечение.

Американската компания „Юнион Карбайд“ (Union Carbide), отговорна за тази трагедия, през 1987 г. в рамките на извънсъдебно споразумение е изплатила на жертвите на аварията 470 млн. ам. дол. Компанията е придобита от „Дау Кемикъл“ (Dow Chemical Company) – втората в света в сферата на химическата индустрия, през 2001 г.

На 7 юни 2010 г. индийски съд осъжда 7-те виновници за трагедията на 2 г. затвор.

Източници[редактиране | редактиране на кода]