Борей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Борей
Βορέας
древногръцки бог на северния вятър
Boreas Oreithyia Louvre K35.jpg
Отвличането на Орития от Борей
Семейство
Баща Астрей
Майка Еос
Братя/сестри Евър
Зефир
Нот
Съпруга Орития
Деца Хиона
Клеопатра
Калаид
Хемус
Борей в Общомедия

Борей (на старогръцки: Βορέας, „северен“) в древногръцката митология е бог на северния вятър. Син е на титана Астрей и на богинята на зората Еос. В древноримската митология на Борей съответства Аквилон.

Неговият произход показва архаичния характер на божеството. Изобразяван е като крилат, дългокос и брадат мъж. Той обитава Тракия, където царят хлад и мрак. Признак за древния демонизъм в характера му е способността му да се превръща в жребец, който е баща (от кобилата Ерихтония) на 12 бързи като вятъра жребци. От съюза му с ериниите и харпиите също се раждат коне.

Редица митове свързват Борей с царя на Атика Ерехтей. Докато се носел над Атика, Борей видял дъщерята на Ерехтей Орития и се влюбил в нея. Напразно я молил да му стане жена. Отказал му и баща ѝ. Тогава Борей се ядосал: „Аз сам си заслужих това унижение, нима отива на мен, богът на северния вятър да се моля, нима не съм достатъчно силен, за да взема това което поискам“. Размахал мощните си крила, надигнали се в морето огромни вълни, залюшкали се горите, тъмни облаци забулили всичко. Грабнал Борей Орития и я отнесъл в своя дом на север. Там тя станала негова жена и му родила близнаците Зет и Калаид (бореадите). И двамата били крилати като баща си. Взели участие в похода на аргонавтите, където и загинали. Освен тях, Орития родила Клеопатра, която по-късно станала жена на Финей и Хиона, която била любима на Посейдон.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]