Борислав Дионисиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Борислав Дионисиев
български бизнесмен
Роден
27 юли 1947 г. (68 г.)

Борислав Христов Дионисиев е български бизнесмен, активен в търговията с горива, във фармацията, туризма и в други сфери.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Борислав Дионисиев е роден на 27 юли 1947 г. в София. Възпитаник е на Английската гимназия в София, където е съученик на Георги Пирински. Завършва външна търговия във Висшия икономически институт „Карл Маркс“.

Започва кариерата си в Институт за съвременни социални теории, където е от 1975 до 1981. Специализира в Университета на Осло, Норвегия, през 1979 г. От 1981 до 1989 е журналист в сп. „Отечество“. След това работи за гръцката фамилия Вардиноянис между 1989 и 1991 г. Впоследствие Борислав Дионисиев се разделя с Вардиноянис и от управител на чужди пари се превръща в инвеститор в различни сектори на българската икономика.

Борислав Дионисиев е вербуван през 1981 г. от Второ главно управление на ДС като агент по американска линия под псевдонима „ХРИСТОВ“.[1] [2]

Работа за Вардиноянис[редактиране | редактиране на кода]

Докато е в Лондон и работи по статия, получава предложение от гръцката фамилия Вардиноянис, чието богатство се изчислява на $8 млрд., да представлява техните интереси в Източна Европа. Така, от новото представителство на Вардиноянис във Виена, Дионисиев представлява гръцката фамилия за страните от бившия СССР през 1989-1991 г.

В България той участва в първия опит за приватизация на Булбанк, в който Вардиноянис не печели заради по-ниска оферта на първи кръг. Впоследствие търгът е отменен и Борислав Дионисиев се разделя с гръцката фамилна групировка.

Собствен бизнес[редактиране | редактиране на кода]

Дионисиев се намесва в българския бизнес с дистрибуция на горива, първоначално работейки с държавната тогава „Петрол“, а през 1992 създава собствена верига бензиностанции Булвария холдинг. В един или друг момент, Дионисиев има дялове във Варко, Балкантурист, Електроимпекс, Елфарма, Софарма, Машиноекспорт, Електромашинари холдинг и Булярд.

Член е на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Български бизнес клуб „Възраждане“ от основаването на всяко от двете сдружения през 1993 и 2001 г.

Агентурно минало[редактиране | редактиране на кода]

Борислав Дионисиев е бил агент на Държавна сигурност под псевдоним „Христов“ във Второ главно управление. [3][4] Той е проверен от комисията по досиетата в качеството му на член на Съвета на директорите на Капиталбанк, която в последствие е придобита от ЦКБ.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Борислав Дионисиев е брат на Светла Дионисиева, театрална актриса, директор на Българския културен институт в Лондон.

От първия си брак има син Христо, бизнесмен, и дъщеря Светла, дизайнер, завършила и живееща в Австрия.

Борислав Дионисиев ок. 1987 г. се оженва за Олга Шчербицка, дъщеря на първия секретар на Комунистическата партия на УССР Владимир Шчербицки, от която има доведена дъщеря Радослава (Рада).[5] [6]

След развод влиза във връзка с Михаела Калайджиева, сестра на политика Гергана Паси, от която на 18 август 2014 г. му се ражда син Борислав Дионисиев — младши.[7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]