Борис Колкер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Борис Колкер
Борис Григоревич Колкер
член на Академията за есперанто
учен-есперантист
учен-есперантист

Роден
Борис Григоревич Колкер

Националност Флаг на Молдова Молдова
Образование Държавен университет на Молдова
Професия лингвист, преводач
Борис Колкер в Общомедия

Борис Григоревич Колкер (на руски: Борис Григорьевич Колкер) e роден на 15 юли 1939 г. в Тираспол, Молдова. Той е езиков учител, преводач и защитник на международния език есперанто. До 1993 г. Борис Колкер е бил съветски и руски гражданин, а оттогава е жител и гражданин на Съединените щати, пребиваващ в Кливланд, Охайо. През 1985 г. той е удостоен с докторска степен по лингвистика в Института по лингвистика към Академията на науките на СССР в Москва.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Колкер усвоява есперанто през 1957 г. и е автор на статии по интерлингвистика, рецензии на книги и три известни учебника за есперанто, за ученици от различни нива. Той набира голямата си популярност благодарение на неговата книга „Vojago en Esperanto-lando“ (Пътуване в есперанто), която е едновременно и професионален курс по есперанто и пътеводител за есперанто културата. Тази книга е известена на мнозина от тази сфера като „ръководство за есперанто“.

Борис Колкер е член на Академията на есперанто и е почетен член на Световната асоциация есперанто (Universala Esperanto Asocio) и асоцииран редактор на месечното списание „Monato“. В продължение на две десетилетия той оглавява мащабен есперантски кореспондентски курс в Русия, който завършват около 900 ученици. Освен това преподава есперанто в американските университети в Сан Франциско и Хартфорд.

Понастоящем ръководи курса по международен есперанто за професионална кореспонденция и е вицепрезидент на Международната изпитна комисия за Международната лига на преподавателите по есперанто (ILEI). В различни моменти той е член на Управителния комитет на Световната асоциация за есперанто (Universala Esperanto Asocio), съосновател и сълидер на национални есперантски организации в Съветския съюз и Русия. Той е изнесял лекции и е говорил публично на няколко световни конгреса на есперанто, а през 2000 г. ръководи темата на 85-ия Световен конгрес на есперанто в Тел Авив.[1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BORIS KOLKER. // Pantheon. www.pantheon.media.mit.edu, 2016 г., раздел: people. Посетен на 01.05.2019. (на английски)
  2. Oficialaj Informoj de la Akademio de Esperanto. // ADE. www.akademio-de-esperanto.org, 05.03.2007 г., раздел:. Посетен на 01.05.2019. (на английски)
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Езикознание“         Портал „Езикознание          Портал „Молдова“         Портал „Молдова    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Boris Kolker“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.