Борис Комитов (певец)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Борис Петров Комитов)
Направо към: навигация, търсене
Борис Комитов
Борис Комитов на сцената през 2004 г.
Борис Комитов на сцената през 2004 г.
Информация
Роден
Борис Петров Комитов
12 декември 1952 г. (1952-12-12) (65 г.)
Стил поп
Инструменти вокал, автор на песни
Активни години 1971 – понастоящем
Музикален издател Бове-7
Влияния Емил Димитров, Michel Sardou, Al Stewart
Уебсайт boriskomitov.com

Борис Петров Комитов е български поп певец, автор на песни. Свири на пиано и китара. От 1971 г. насам тoй развива изпълнителска и концертна дейност, записва, създава, аранжира песни и албуми.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Борис Петров Комитов е роден на 12 декември 1952 г.[1] в гр. Пловдив. Баща му, д-р Петър Борисов Комитов (акушер - гинеколог), е един от основателите на Пловдивския академичен симфоничен оркестър, в който е концертмайстор и цигулар-солист. Майка му, Весела Комитова, е по професия юрист, с пристрастие в музиката като свири на пиано.

Фамилията Комитови идва от неговия прадядо по бащина линия (Петър Иванов Милков от Сливен), който е опълченец на Шипка, в състава на VIII опълченска дружина.

Другият му прадядо, Александър Евстатиев (полковник в 17-ти пех. полк), пък е потомък на прочутия просветител от Стрелча Тодор Граматик. В неговия дом е бил приютен Георги Бенковски, а Васил Левски е основал революционен комитет, като членовете му заклева, неговия баща поп Иван. Брат му Сава Поп Eвстатиев е сред организаторите на революционния комитет в Оборище. В деня на влизането на Руските освободителни войски в Пловдив, турците изваждат и двете му очи, след което го доубиват. В рода му има 27 свещеника.

Дядо му по майчина линия Христо Иванов Махлебашиев е последният председател на апелативния съд в Пловдив до закриването му от комунистите на 1 юли 1948 г.

Другият му дядо, по бащина линия, Борис Петров Комитов е имал чорапна фабрика в Сливен и по закона за национализацията (1947 г.), същата му е отнета. Задържан в полицията за разстрел, по чудо се спасява от работнички комунистки, работели при него, в знак на признателност.

На 7 г. печели второ място на конкурс по пиано в Пловдив. Започва да пее в края на 60-те години на миналия век, в известен смисъл повлиян от виталността и магнетичната сила в песните на един от големите поп певци на България — Емил Димитров.

В периода 1969 - 1971 г. изнася концерти с песните на Емил Димитров и италиански песни.

През 1971 г. написва първата си песен: ”Сбогом, море”, по текст на поета Христофор Плевенски. Двамата създават през годините един добър творчески тандем.

От 1971 до 1973 г. е войник в културния взвод на ДНА Пазарджик заедно с певеца Христо Петров и изнася стотици концерти.

През 1973 - 1977 г. основава свой състав, с който също изнася множество концерти заедно с редица от известните по онова време изпълнители и артисти, сред които Георги Парцалев.

Завършва строително инженерство в София през 1978 г.

През м. септември същата година след срещата с един от многоуважаемите и известни български композитори, той разбира, че за певец като него, така да се каже, близък до стила на Емил Димитров, изобщо нямало място в България. Това окончателно оформя решението на Борис Комитов да се върне в Пловдив и да започне работа като инженер, тъй като певец по кръчмите определено не го привлича.

През 1995 г. издава първия си албум, озаглавен „Борис Комитов” на музикална касета.

През 1996 г. негова песен е класирана на 14- място в топ 100 в източната част на Германия. Песента се казва: „Liebe ist das was Dein Herz begehrt” и се изпълнява от немската певица Кристина Шаде.

През 2003 година издава албума „Говорете ми за Нея”, а премиерата е в Летния театър — Пловдив на 3 септември 2003 г. В концерта участват: примата Лили Иванова, Иван Лечев, Георги Мамалев, Христо Кидиков, Роси Русева и Пенка Коева.

Същата година получава и наградата за най-добър идеен албум на годината от Нов музикален съюз и Арт и Рок — Поп център за България. Това е едно отличие за Борис Комитов за търсенето и налагането на собствена линия, подчертан осезаем стил в музицирането и аранжирането на песните му.

Следващата година следват нови концерти с Лили Иванова, Митко Щерев и Драго Драганов.

През 1992 г. певицата Росица Овчарова печели 1-во място и наградата на публиката в конкурса ”Откритие-92” с неговата песен „Послание” в град Варна.

През 2002 г. певицата Анна Овчарова със същата песен печели 1-во място за най-добър поп изпълнител на 2001 г. в конкурса „Сезони” в Бургас.

Написал е песен и за детската група „Слънчице”.

През 2006 г. Борис Комитов издава албума „Съпруг, любовник или... мълчалив свидетел”.

През месец октомври 2012 г. Борис Комитов издава албума „Особен урок“. Промоцията на албума е на 1 декември 2012 г. в Драматичен театър - Пловдив със специалното участие на Йорданка Христова, Роси Русева и балет „Магика“.[2][3]

2013 г. – написва специално песен за последния албум на Йорданка Христова и концерта и през месец декември същата година. Песента се казва „Тъжна е нощта“.

През периода 2013 – 2014 г. – по негови подбрани музикални композиции Стоиц Гъдев прави записи и аранжименти на пиано в класически стил.[4]

2014 г. – за Коледа издава православен църковен диск за Господ Иисус Христос, който се е раздал на всички вярващи в храм - паметника Свети Александър Невски (София).

В началото на месец декември 2015 г. с благословението на Великотърновския Митрополит Григорий издава нов, първия по рода си, църковен диск за Свети Синод на Българската православна църква със заглавие "Господ Иисус Христос".

През същия месец декември 2015 г. издава нов двоен албум със заглавие "Колко ми липсваш". Aлбумът е аранжиран основно от Стоиц Гъдев и в него участват музикантите: Иван Лечев, Веселин Койчев, Светлин Стайков.

Промоцията на албума е на 12 декември 2015 г. в Дома на културата "Борис Христов" - Пловдив, със специалното участие на Йорданка Христова, Стоиц Гъдев, Роси Русева, Цецо от Respect и Балет "Pointe".

В албумите му участват известните музиканти: Иван Лечев, Веселин Койчев, Боян Динев, Стоиц Гъдев, Иван Димитров, и др.

Има две деца: Борис — акушер - гинеколог и Весела — юрист.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България