Борис Романченко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Борис Романченко
Борис Тимофійович Романченко
украински общественик, затворник от четири нацистки концлагера
Роден
Бондари, Украйна
Починал
18 март 2022 г. (96 г.)
Борис Романченко в Общомедия

Борѝс Тимофѝйович Рома̀нченко (на украински: Борис Тимофійович Романченко, на руски: Борис Тимофеевич Романченко) е украински общественик, активист, затворник от нацистките концентрационни лагери Бухенвалд, Пенемюнде, Мителбау-Дора и Берген-Белзен. Дълги години работи върху паметта за нацистките престъпления и е заместник-председател на международния комитет „Бухенвалд-Дора“.

Загива в руското нападение над Украйна през 2022 година, когато жилището му в Харков, заедно със самия него, изгаря напълно вследствие на руска ракетна атака.[1][2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Затворническата карта на Романченко от концлагера Бухенвалд

Борис Романченко е роден на 20 януари 1926 година в село Бондари в Сумска област на тогавашната Украинска ССР.[3][4] Пленен от немски войници по време на Втората световна война, той е депортиран в Дортмунд, където е принуден да извършва тежък труд в мините. След неуспешен опит за бягство е пратен в концентрационния лагер Бухенвалд. По-късно е прехвърлен в Пенемюнде, където се произвеждат ракетите Фау-2. Романченко преминава още през лагерите Мителбау-Дора, където работи в подземни тунели, и Берген-Белзен, при пристигането си в който тежи едва 39 килограма. От този лагер е и освободен през 1945 година от британските и американски съюзнически войски.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. 96-годишният Борис Романченко, оцелял в 4 нацистки лагера, бе убит от руснаците в Украйна // www.dnes.bg. Посетен на 2022-03-29. (на български)
  2. Руснаците убиха украинец, оцелял от 4 нацистки концлагера // offnews.bg. Посетен на 2022-03-29. (на български)
  3. Boris Romantschenko getötet // www.buchenwald.de. Посетен на 2022-03-29. (на немски)
  4. Руски снаряд уби оцелял от 4 концлагера на Хитлер (Обзор) // www.24chasa.bg. Посетен на 2022-03-29.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]