Боровец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Боровец.

Боровец през пролетта с изглед към ски-пистите.
Черната скала на Чамкория, 1914 г.

Боровец (известен с името Чамкория до 1942 г.) е най-старият планински курорт в България.

История[редактиране | редактиране на кода]

Мястото датира като такова за отдих още от 1896 г., когато генерал Тантилов построява първата вила за почивка, а в последствие княз Фердинанд построява лятна резиденция.

Следвайки примера на българския княз и цар, редица други по-заможни българи (предимно банкери и предприемачи) от столицата и големите градове започват да строят в Боровец вили за отдих и почивка. Като ски-курорт Боровец се оформя през 60-те и 70-те години на 20 век, когато се разраства с изграждането на първите хотели в алпийски стил и съоръжения за зимни спортове.

Курортът на два пъти е домакин на състезания за Световната купа по ски алпийски дисциплини (1981 и 1984 г.), а през 1993 г. в Боровец се провежда Световно първенство по биатлон.

Местоположение и климатични дадености[редактиране | редактиране на кода]

Боровец е най-близкият до столицата зимен курорт и е предпочитан като такъв от жителите на българската столица. Разположен е на 1 350 м надморска височина на северните склонове на Рила, на 70 км от София, 83 км от Благоевград и 125 км от Пловдив. Най-близкият град е Самоков, на 10 км. разстояние.

Климатът в курорта е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Средната температура през януари – най-студеният месец, е около минус 4,8° C. Ски-сезонът обикновено продължава от средата на декември до април.

Курортът предлага отлични условия за зимни спортове: алпийски ски, сноуборд, ски бягане. Освен това по високите части на Рила планина - ски център Маркуджик, в разгара на сезона, снежната покривка достига 2 m, което предоставя изключителни възможности за екстремно каране на алпийски ски и сноуборд.

Данни[редактиране | редактиране на кода]

Bulgaria location map.svg
42.2644° с. ш. 23.6069° и. д.

Ски информация:

 • Надморска височина на курорта: 1300 м.,
 • Най-висока ски точка: 2560 м.,
 • Маркирани ски писти: 58 км.,
 • Най-дълга писта: 12 км.,
 • Посоки на склоновете: С, СЗ, З,
 • Писти за ски бягане: 35 км.,
 • Съоръжения за биатлон,
 • Ски–скок шанца – Централен Боровец,
 • Телефонен код 0750.

Развитие в перспектива[редактиране | редактиране на кода]

До 2009 г. Боровец е най-големия и значим български планински курорт и център, но е изпреварен от Банско, чиято ски-зона е с дължина на ски-пистите от 70 км. [1]

На 30 юли 2004 г., с цел запазване и развитие на курорта и цялата прилежаща зона над гр. Самоков, е промотиран ски-проекта Супер Боровец. Планирано е изграждането на комплекс “Самоков - Боровец - Бели Искър”, чиято реализация трябва да стартира от 2005 г. Според направените планове е предвидено курортът да се раздели на три зони и да се осъществят три различни типа застрояване, като към супер-проекта са привключени и съседните селища Бели Искър и Радуил с местностите Бяла поляна и Гвардейска поляна, като изходни точки за ски.

Към 2015 г., т.е. 10 години след първоначално предвидения старт по реализацията на амбициозното инвестиционно начинание, все още нищо от предвидения проект не е изградено. Междувременно на 8 октомври 2007 г. е направена церемониално първа копка по реализацията на проекта за реконструкция и развитие на Боровец. [2]

Супер Боровец, като инвестиционно намерение, е най-мащабния подобен проект в Източна Европа, а и на Балканите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Ски център Банско
 2. Церемония по Първа копка на проекта Супер Боровец

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]