Босна и Херцеговина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Босна и Херцеговина
Bosna i Hercegovina
      
Национален химн
Intermezzo
Наименование на местния жител: бошняк
Местоположение на Босна и Херцеговина
Местоположение на Босна и Херцеговина
География и население
Площ 51 197 km²
(на 125-о място)
Води 1.4%
Столица Сараево
Най-голям град Сараево
Официален език босненски, сръбски, хърватски (де факто)
Население (2013) 3 531 159[1]
Гъстота на нас. 68,5 души/km²
Управление
Форма Парламентарна република
Председателстващ(1) Желко Комшич
Министър-председател Зоран Тегелтия
История
Независимост от СФРЮ 5 април 1992
Икономика
БВП (ППС, 2018) $45,858 млн.
БВП на човек (ППС) $11 950
БВП (ном., 2018) $18.56
БВП на човек (ном.) $4836
ИЧР (2016) Повишение 0,750 (висок)
(на 81-во място)
Коеф. на Джини (2011) 33,8 (среден)
Валута Босненска конвертируема марка (BAM)
Други данни
Часова зона UTC+1
Код по ISO BA
Интернет домейн .ba
Телефонен код +387
(1): Тричленно ротационно председателство
Босна и Херцеговина в Общомедия

Босна и Херцеговина е планинска държава, разположена в западната част на Балканския полуостров. Столицата ѝ е Сараево. Граничи на север, запад и юг с Хърватия, на изток със Сърбия, а на югоизток с Черна гора. Първата страна в света, признала на 15 януари 1992 година независимостта на Босна и Херцеговина, е България[1].

Босна и Херцеговина е една от шестте федерални единици, образуващи бившата Социалистическа федеративна република Югославия. Републиката успява да извоюва своята независимост по време на войните в СФРЮ през 90-те години на 20 век и според Дейтънското споразумение е протекторат на международната общност, който се администрира от Върховен представител, избиран от Европейския парламент. Страната е децентрализирана и в административен план е разделена на две части и един окръг: Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска и Окръг Бръчко. Самите Босна и Херцеговина са историко-географски райони, които днес нямат политически статут.

История[редактиране | редактиране на кода]

География[редактиране | редактиране на кода]

Босна и Херцеговина се намира в западната част на Балканския полуостров. Има малък излаз на Адриатическо море – само 20 km. По-голяма част от страната е заета от Динарските планини с най-висок връх Маглик (2387 m). Около 40% от страната е заета от гори. В южната част на страната поради топлия средиземноморски климат в долините на реките се отглеждат зърнени храни, захарно цвекло, лен, лозя, памук, тютюн, зеленчуци, плодове и др.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в южните и западните части на страната е субтропичен средиземноморски, с мека влажна зима и сухо горещо лято. В северните, централните и източните райони климатът е умерен, с прохладни лета и студени зими.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Етническа карта на Босна и Херцеговина от 1991 г.
Етническа карта на Босна и Херцеговина от 2013 г.

След преброяването от 1991 г. в Босна и Херцеговина 44% са се определили като бошняци (тогава се декларират като мюсюлмани), 31% като сърби и 17% като хървати, а 6% от населението се е декларирало като югославяни. Религиозната принадлежност следва етническата на повечето население: 88% от хърватите са се декларирали като католици, 90% от бошняците като мюсюлмани, a 99% от сърбите като православни.

Данните за населението оттогава са се променили значително. В кървавата гражданска война са убити около 100 000 души, а половината от населението се е преместило да живее на друго място.

Според данните на американското разузнаване ЦРУ от 2000 г. в Босна и Херцеговина живеят 3 922 205 души, от тях 50% християни, от които 31% православни и 15% католици, 40% мюсюлмани и 10% атеисти и следващи други религии, а етническият състав е 48,4% бошняци, 32,7% сърби, 14,6% хървати и 0,6% други.[2] През 2007 г. населението на държавата е 3 981 923 души.

Вероизповедания в БХ
религии процент
Християнство
  
48%
ислям
  
40%
други и атеисти
  
10%
Етноси в БХ
етноси процент
бошняци
  
48.4%
сърби
  
32.7%
хървати
  
14.6%
други
  
4.3%


Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Държавното устройство на Босна и Херцеговина е урегулирано от Дейтънско споразумение от 1995 година. Според този мир Босна и Херцеговина е федерален тип държава, която се състои от две административни единици и един окръг със столица Сараево.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Административно деление на Босна и Херцеговина

Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина[редактиране | редактиране на кода]

Босна и Херцеговина има няколко нива на политико-административно деление след федералното правителство. Най-важна от тях е организацията на държавата по общностни единици (ентитети) – Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина. Република Сръбска заема 49% от територията на страната, а Федерация Босна и Херцеговина 51%. Тези два ентитета са образувани след Дейтънското споразумение от 1995 година след значителни промени в етническия състав на Босна и Херцеговина. В териториите на Република Сръбска това става след провеждане на етническо прочистване на местното бошняшко и хърватско население, а в териториите на Федерацията на местното сръбско население.

Автономна област „Бръчко“[редактиране | редактиране на кода]

От 1996 година правомощията на тези два ентитета са намалени значително в полза на федералното правителство. Моделът на Окръга Бръчко и децентрализацията на местните органи на властта са пътят към бъдещето на Босна и Херцеговина.

Кантони на Федерация Босна и Херцеговина[редактиране | редактиране на кода]

Третото ниво на административно деление след двете единици и федералното правителство са кантоните на Федерация Босна и Херцеговина, които са 10. Всички кантони имат свое кантонално правителство, което се намира под юрисдикцията на законите на Федерацията. Някои кантони са етнически смесени и имат специална система, която гарантира запазване на правата на всички народи.

Общини[редактиране | редактиране на кода]

Последното ниво на административно деление на Босна и Херцеговина са общините. Страната се състои от 142 общини, от които 79 се намират във Федерацията, а 63 в Република Сръбска. всяка една община има и общинска администрация.

Служебни градове[редактиране | редактиране на кода]

Освен двете общностни единици и Окръг Бръчко, кантоните и общините Босна и Херцеговина има и четири, така наречени, „служебни града“. Това са Баня Лука, Мостар, Сараево и Източно Сараево. Тези служебни градове имат своя администрация, чиято власт е с ранг на община или кантон.

Култура[редактиране | редактиране на кода]


Други[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]