Ботевград

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ботевград.

Герб на Ботевград
Ботевград
Botevgrad.ot.Chekanicia.800px.jpg
Изглед на града от местността Чеканица
България
42.9083° с. ш. 23.7919° и. д.
Ботевград
Софийска област
42.9083° с. ш. 23.7919° и. д.
Ботевград
Ботевград
42.9083° с. ш. 23.7919° и. д.
Ботевград
Общи данни
Население 21 241 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 20 194 (НСИ)
Землище 53,298 km²
Надм. височина 340 m
Пощ. код 2140
Тел. код 0723
МПС код СО
ЕКАТТЕ 5815
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   - кмет
Ботевград
Иван Гавалюгов
(ГДБОП)
Адрес на общината
пл. Освобождение 1
Ботевград в Общомедия

Ботевград е град в Западна България в Софийска област. Той е втори по големина в областта след Самоков и е административен център на община Ботевград. Ограден е от Стара планина.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се в Софийска област, на около 60 km от град София, отвъд Стара планина, по посока Варна или Русе.

Разположен е в Ботевградската котловина между Предбалкана на север и същинска Стара планина на юг. На северозапад котловината е ограничена от планинския рид Гола глава, а на североизток – от рида Лакавица. Двата рида се разделят от река Бебреш, която тече през котловината. От югозапад на юг котловината граничи съответно с планинските масиви (на Стара планина) Ржана, Голема планина, Мургаш и Етрополска планина. Северният дял на Етрополска планина, който граничи с котловината, се нарича Било планина.

През града минава Стара река – ляв приток на р. Калница, вливаща се в р. Бебреш. Тя извира от Етрополска планина и в горното си течение понякога се нарича Ечемишка река. Коритото ѝ в града е укрепено като канал. До града се намира микроязовирът Мали лаг.

Ботевград и Лакавишкия рид.
Ботевград и Лакавишкия рид.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Умереноконтинентален – обхваща Дунавската хълмиста равнина, по-ниските части на Предбалкана, Западна и Средна Стара планина, по-ниско котловинните области на Краище, Ихтиманска и Същинска Средна гора. Средната годишна температура е от +10 до +11 °С. Средната януарска температура е от –2 до –3 °С, а средната юлска 24 – 26 °С. Максималните температури достигат до 38 – 40 °С. Годишната сума на валежите е 550 – 650 mm, с минимум през февруари и максимум през юни. Тази климатична област е предимно под влиянието на западни, северозападни и северни въздушни маси. Тук най-добре е изразен континенталният климат на страната, основен белег на което е значителната годишна амплитуда (например в Дунавската равнина температурната амплитуда е 25 °С, в преходната област близо 23 °С). За тази област е характерно, че валежите имат главен максимум през лятото и главен минимум през зимата. Годишната сума на валежите е 500 – 600 mm за Дунавската равнина и 750 mm за Предбалкана и преходната област. В този район има благоприятни условия за развитие на степна растителност (зърнени култури), лозарство и овощарство.

Ботевград
Показатели ян фев мар апр май юни юли авг сеп окт ное дек годишно
Абсолютни максимални температури (°C) 18,8 22,9 33 30 35,5 37,7 38,5 41,2 41 34,6 26,8 21 41,2
Средни максимални температури (°C) 2,8 6,4 10,4 17,4 21,9 25,2 27,6 28,9 24,7 17,8 12 6 16,8
Средни температури (°C) −1,9 1,2 4,8 11,4 15,7 18,8 20,8 20,7 16,8 11 7 1,7 10,7
Средни минимални температури (°C) −6,2 −3,4 0 5,5 9,8 12,8 14 13,6 10,3 5,6 2,8 −2,1 5,2
Абсолютни минимални температури (°C) −31,9 −29,5 −25,4 −4,3 −0,8 4,3 6,2 5,7 −1,2 −4,3 −12,8 −22,5 −31,9
Средни месечни валежи (mm) 45 38 49 67 104 117 84 60 60 58 57 48 787
Източник: Stringmeteo.com[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Име[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от центъра на града

Градът носи името на националния герой на българския народ, поета революционер Христо Ботев. До 1934 г. носи името Орхание, а до 1866 г. – Самунджиево.

Историческият музей в Ботевград

История на града[редактиране | редактиране на кода]

Най-древният предшественик на Ботевград е тракийско селище от петото столетие пр. Хр., което се намира в района на днешните хмелови конструкции в местността Манастирището, западно от града. Оттук в Ботевградския музей са прибрани разнообразна битова и строителна керамика, оръдия на труда, мраморна оброчна плоча с образа на Тракийския конник. До града са открити и фрагменти от римска пътна колона с надпис в чест на императорите Валентиниан, Валент и Грациан. Колоната сигурно произхожда от 375 г., защото само през тази година тримата са царували заедно.

Близостта на селището с римския път става причина жителите му да го изоставят и се установят на 3 km южно от него в гората-закрилник, където израства ново село, наречено Зелин. При заселването на славяните по нашите земи селището придобива чисто славянски облик. Село Зелин влиза в пределите на феодално владение, чийто управител севаст Огнян, виден болярин при цар Иван Шишман, със седалище крепостта „Боженишки Урвич“, оказала последна съпротива на османските поробители в защита на българската държава.

Кръст от бял варовик, из двора на църквата „Възнесение Господне“. Скициран от Иван Енчев – Видю в 1929 г.

През втората половина на 18 век жителите на с. Зелин се преселват отново в котловината на мястото на днешния град, където около построението странноприемница и самунджийница (хлебопекарна) възникнало ново село, наречено Самунджиево. Тези твърдения обаче се разминават с историческата действителност. Според османски доганджийски регистър от 1564 – 1565 г. село Самунджиево вече съществува вероятно на същото място и поне някои от жителите се занимават с отглеждане и снабдяване на султанския двор със соколи. Дали в селището тогава действа църква, не може да се отговори поради липсата на сведения. Знае се само, че през 1826 г. в Самунджиево има полусхлупен параклис, към който тогава е основано килийно училище. Параклисът се казва „Св. Георги". През 1864 г. е създадена часовниковата кула, а през 1865 г. тук е издигната единствената българска църква, посветена на мъченик, убит от турците – Георги Нови Софийски.

През 1866 г. през селото е прокаран стратегически военен път Русе-София и по предложение на известния турски реформатор Мидхат паша Самунджиево е обявено за град – център на кааза от 30-тина села и два града Етрополе и Тетевен, отцепени от Ловешката и Врачанската каза. Новият град е наречен Орхание, на името на султан Орхан Гази. Името Самунджиево е забранено под страх от големи глоби, но жителите на града не приемат името Орхание и започват да го наричат просто касабата (на турски град).

Жителите на града водят борба против османските поробители във въоръжените чети на Хаджи Димитър, Панайот Хитов и Филип Тотю. През м. декември 1870 г. в града идва Апостола на свободата – Васил Левски и основава революционен комитет. Орхание се включва в създадения от него първи революционен окръг на страната.

По време на Априлската епопея 1876 г. населението на Орханийския край активно се подготвя за въстанието. То изживява ужасите от жестокото му потушаване чрез съдбата на Ботевите четници, водили сражение с турския башибозук. Това е и поводът на 1 декември 1934 г. градът да бъде преименуван от Орхание на Ботевград. Датата е избрана за празник на града.

По време на Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. българските патриоти, сред които има и немалко жители на Орхание, организират отряди на народно опълчение, за да се сражават на страната на руските войски. Ботевградският край е арена на продължителни кръвопролитни сражения между войските под командването на руския генерал Йосиф Гурко и укриващата се в старопланинските проходи османска армия.

За независимостта и свободата на родината се сражават опълченци от Ботевградския край под командването на генерал Николай Столетов. Мнозина от тях са наградени с ордени и медали за проявена храброст и героизъм в боевете на Шипка, Плевен, Шейново, Стара Загора. На 29 ноември 1877 г. след разгромяването на османските поробители руските войски влизат в Орхание.

При първото преброяване в Княжество България през 1881 г. Орхание има 2284 жители.

През 1965 г. в Ботевград е построен завод за полупроводникови елементи, в който е внедрена френска технология за производството на германиеви диоди и транзистори, който снабдява с градивни електронни елементи електронната промишленост[2] (по-късно става Научно-производствен комбинат за полупроводникова техника, а след това „Микроелектроника“ АД).

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Кмет[редактиране | редактиране на кода]

Настоящият кмет на община Ботевград е Иван Гавалюгов.

Общински съвет[редактиране | редактиране на кода]

Международни отношения[редактиране | редактиране на кода]

Ботевград е побратимен град или има сътрудничество с:[3]

Икономика и инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Най-големите работодатели в града са заводите за електронни елементи Sensata и Интегрейтид Микро-Електроникс България (преди EPIQ) [7]. Наскоро беше открит и завод за светодиоди [8]. Двете предприятия ползват части от базата на бившия завод за полупроводници.

Друг голям работодател е GE Pharmaceuticals[9]

Често срещана практика е хора, живеещи в Ботевград, да работят в София, като пътуват всеки работен ден.

По-големи магазини в града са Кауфланд, Техномаркет и Финес (продажба на перилни и почистващи препарати, парфюмерия и козметика). Типично за по-малките магазини е, че в неделя не работят, а в събота са с намалено работно време.

Градът е изцяло газифициран, включително и голяма част от вилната зона. Крайните цени на природния газ са между най-ниските за страната [10].

Основан от Рачо Джамбов през 1924 г. като коларо-железарска работилница, предприятие Чавдар се превръща в проспериращ завод за автобуси. Производството се състои в изработването на каросерии за шасита, внасяни от чужбина. По време на своето съществуване заводът е най-големият работодател в града, до закриването му през 1999 г.

В местността Зелин, южно от Ботевград, се намира голям седеметажен обект на БТК. Той е на около 5 km от центъра на града или на по-малко от 2 km от магистрала Хемус, ако за излизане от магистралата се ползват неофициалната отбивка, а се премине през някоя от бензиностанциите, начинът е известен на местните. Обектът е зелено училище за около 120 човека [11] или почивна станция. Среща се и като Център за подготовка и квалификация на кадри „Зелин“ [12]. Сградата е снабдена с 2 когенерационни (ток + топлина) установки, едната е 150 kW електрическа и 200 kW и топлинна енергия, за втората няма данни.[13] Така тази почивна станция е с гарантирано електрозахранване, с което се избягват прекъсвания

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Поради близостта на магистрала Хемус и липсата на жп гара, основният обществен междуселищен транспорт е автобусен. Има редовни автобуси до София и околните селища.[14]

Най-близката главна жп гара е Мездра, докъдето също има редовни автобусни линии.

До вилната зона Зелин има редовнен градски транспорт (автобус или минибус). За придвижване в града може да се ползват таксиметрови услуги както и обществен транспорт линия Север-Изток.

Водоснабдяване[редактиране | редактиране на кода]

Водата за нуждите на града идва от близкия язовир „Бебреш“. Поради изцяло гравитачното движение на водата, крайната цена е значително по-ниска от средното за страната. В града са изградени и множество чешми с течаща планинска вода (т. нар. Стубленски чешми), които са особено популярни сред местното население като източник на свежа питейна вода.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Учебни заведения[редактиране | редактиране на кода]

ПГТМ „Христо Ботев“

Библиотека и читалища[редактиране | редактиране на кода]

 • Ботевградска библиотека „Иван Вазов“
 • Читалище „Христо Ботев“

Култура и развлечение[редактиране | редактиране на кода]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Часовниковата кула, един от Стоте национални туристически обекта

В Ботевград се намират следните забележителности от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз:

 • Часовниковата кула в Ботевград е символ на града и присъства в герба му. Кулата е построена през 1862 – 64 г. Името на архитекта не е запазено, но майсторът е известен – Вуно Марков. Оригиналният часовников механизъм се пази в музея, а сегашният е направен от майстори в Етъра, като частите са внесени от чужбина. Печатът на БТС се намира в музея на града.
 • В близост до града е с. Скравена, където има още 3 обекта от национално значение.
 • Зелин е вилна зона част от Ботевград и разположена на 3 km южно от града и на около 1 km от магистрала „Хемус“. В нея прекарват почивката си много граждани на Ботевград и околните селища. В района около Зелин има голяма площ, заета от иглолистни гори.
 • „Жабешкото блато“ се намира на около 1 km южно от Ботевград, Софийска област, в покрайнините на курорта Зелин. Разположено е на 360 m надморска височина, на площ от 1,9 ха. Блатото заема най-ниската част на мочурлива поляна, която пресъхва през летните месеци и се пълни с вода при топенето на снеговете. Планинските жаби (Rana Temporaria) слизат от южните склонове на Старопланинския дял Било по поречието на трите рекички Ечемишка, Червена киселица и Зелинска и при първото затопляне и топене на снеговете в началото на февруари се появяват в блатото. В този период броят им в мочурището достига 450 – 600 екземпляра. Тук се извършва оплождане и метаморфоза на ларвите, след което малките жабчета напускат водоема и се отправят към планината по поречието на реките. Уникалността на природния обект се състои в значителните миграционни процеси, които се наблюдават в района. Научните среди в лицето на Вл. Бешков и Бл. Ангелова доказват, че миграцията е възникнала преди 10 – 12 хил. год. в края на последния ледников период и е единствена по размера си в света. Със затоплянето на климата планинската жаба е ограничила разпространението си в планините, където температурата е по-ниска. Отначало през горещите месеци са се заселвали във влажните и сенчести долове и гори около реките, а през пролетта са снасяли яйцата си в блатото. Повишаването на температурата ги е принуждавало през летните месеци да се изкачват все по-високо в планината и да слизат при необходимост от огромни разстояния. С течение на времето се закрепва инстинктът за завръщане към „родното място“.

Местността „Мухалница“ е обявена за защитена местност със Заповед № 328/8.05.1992 г. на Министерството на околната среда. [16]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

 • 1 декември – Празник на Ботевград
 • Разпети петък – ден на традиционен събор, който датира от времето, когато Ботевград е бил Орхание. По традиция трябва да се купи нещо калено за здраве. Съдът трябва да е кален (глинен), тъй като Мария-Магдалена, когато помолила Исус Христос за опрощаване на греховете, събирала сълзите си в кален съд. Закупуването на такъв съд на Разпети петък символизира желанието на човек да бъдат опростени греховете му. На този събор се събират производители и търговци на глинени съдове от цялата страна.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

 • Ботевградска топеница. Приготвя се от изцедено кисело мляко с добавено натрошено сирене. Прибавят се нарязани на ситно и обелени печени чушки, 2 – 3 сварени яйца на кубчета. Подправя се със счукан чесън и по избор чер пипер, магданоз и др.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Дом на науката и техниката
 • ФК Балкан (Ботевград)
 • БК Балкан
 • Клуб по Спортна Акробатика "БАЛКАН" – Ботевград
 • Целогодишно работеща ледена пързалка
 • 1 открит и 1 закрит плувен басейн
 • спортна зала с 4500 седящи места „Арена Ботевград“
 • Фолклорен клуб Хоро-Н Ботевград

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Храм „Успение на Пресвета Богородица“

В града се намират следните религиозни институции:

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът на Стамен Панчев
 • Родени в Ботевград:
  • Божко Божилов (1840 – 1920 г.), революционер, таен куриер на орханийския революционен комитет. След обира на царската хазна е осъден на десет години строг тъмничен затвор с окови в Аргана-Мадени. Избягва оттам на 30.07.1876 г. заедно с Атанас Узунов и Васил Йонков. През 1877 г. постъпва в 4-та дружина на Българското опълчение и е награден с кръст за храброст.
  • Георги Христов, баскетболист
  • Мариян Христов (р. 1973), футболист, национал
  • Симеон Владов (р. 1966), актьор
  • Стамен Панчев (1879 – 1913), поет
  • Стоян Романски (1882 – 1959), езиковед
  • Пламен Илиев (р. 1991), футболист

Литература[редактиране | редактиране на кода]

 • Ценов, Петър П. Орхание и Орханийско. Исторически и географски проучвания, С., 1926.
 • Ботевград. Забележителности. Ботевград, 1969.
 • Стефанов, П., йеромонах. Паметник на антиосманската съпротива през Възраждането. – Исторически преглед, 1991, № 2, 71 – 74.
 • Влайкова, С. Ботевград през годините. Историко-географска характеристика. Ч. 1. Ботевград, 2000.
 • Попиванов, Г. Орханийският говор.
 • Попиванов, Г., Из миналото на Орханийска околия, С., 1934.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. www.stringmeteo.com
 2. Днес се навършват 50 години от откриването на завода за полупроводници в Ботевград. // 28.04.2015. Посетен на 9 ноември 2015.
 3. Списък на побратимени градове
 4. Кмета на Саранск се среща с българска делегация (на руски)
 5. Делегация от Ботевград ще пътува за Саранск
 6. Кметовете на Ботевград и Холбек подписаха протокол за сътрудничество
 7. http://www.sensata.com/contact/manufacturing-plants.htm
 8. http://technews.bg/article-21553.html
 9. http://www.ge-ph.com/lang_bg/contact.php
 10. http://www.balkangaz2000.com/index.php?act=prices
 11. Зелин – зеленото училище на СП „Далекосъобщителни обекти“
 12. Международен семинар за енергийна ефективност
 13. Комбинираното производство на енергия в България, митове и реалности.
 14. http://botevgrad.com/busses/
 15. „Международно висше бизнес училище“
 16. Ценова, Е., община Ботевград, Ариадна, 2006 г.