Боузов (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Боузов
Bouzov
Hrad Bouzov (Bouzov), Bouzov.JPG
Общ изглед на замъка
Местоположение в Q56413359
Информация
Страна  Чехия
Терит. единица Оломоуцки край,
окръг Оломоуц
Местоположение Боузов
Архитект. стил Романска архитектура
Архитект Георг фон Хауберисер
Основаване 1317 г. (първо споменаване)
Статут Открит за посещения
Сайт Боузов
Боузов в Общомедия

Замъкът Боузов (на чешки: Hrad Bouzov) е един от средновековните моравски замъци, разположен край едноименното селище в окръг Оломоуц на Чешката република. Замъкът е издигнат в края на XII — началото на XIV век. Съвременният си облик придобива след реконструкция в романски стил в началото на XX век.

История на замъка[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от кулата на замъка към  пристройките

Замъкът е построен през Късното средновековие и е назован Бузов (на чешки: Búzov) на името на първия известен собственик - Буз, владетел на Бузов в периода 13171339 година. В средата на XIV век замъкът преминава във владение на братята Йешек и Бенеш от Вилденберк. През 1382 г. Бенеш продава замъка и имотите в Боузов на маркграф Йобст Моравски, който през 1396 г. го предава на Бочек II от Кунщат-Подебради, чиито потомци (родът Подебради) владеят замъка през следващите 70 години. След това замъкът често сменя собствениците си, което оставя богат културно-архитектурен отпечатък.

По време на Тридесетгодишната война замъкът Боузов служи в качеството на имперска крепост и затвор за шведските пленници. През 1649 г. замъкът е придобит от Евгения от Прусиновице, а през 1696 г. синът ѝ продава Боузов Храд на Тевтонския орден. Замъкът принадлежи на ордена до 1939 г, като е богато реконструиран при магистър Ойген фон Тешен.

През 1939 г.  Боузов е конфискуван от нацистката администрация. По време на войната замъкът е предаден под ръководството на Главното административно  управление на СС, което го използва в качеството на хранилище за конфискувани ценности. След края на войната Боузов преминава в собственост на чехословашката държава. Когато Чехословакия престава да съществува, Тевтонският орден заявява правата си над замъка, но безуспешно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]