Бохемия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за историческата област. За средновековната държава вижте Земи на Чешката корона.

Бохемия
Čechy
Karlstejn castle Czech Republic.JPG
Знаме
      
Герб
Карта на БохемияКарта на Бохемия
СтранаFlag of the Czech Republic.svg Чехия
Адм. центърПрага
Площ52 065 km²
Население6 900 000 души
133 души/km²
Часова зонаUTC+1
(UTC+2; ЛЧВ)
Бохемия в Общомедия

Бохемия (на чешки: Čechy; на немски: Böhmen) е историческа област в западната и централната част на съвременната държава Чехия (на чешки: Česko). Бохемия има площ от 52 750 km² и население от 6,25 милиона души и граничи с Германия на север, юг и запад, Полша на североизток, областта Моравия на изток и Австрия на юг.

Бохемия не е административна единица на днешна Чехия, а е поделена между Пражки столичен окръг, Средночешки, Пилзенски, Карловарски, Устецки, Либерецки и Краловохрадецки краеве, както и части от Пардубицки край, Височински край и Южночешки край.

Големи градове в областта са Прага, Либерец, Усти над Лабем, Ческе Будейовице, Пилзен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Римляните наричат областта Boiohaemum на келтското племе бòи, което я обитава. От 1 век пр.н.е. по тези земи се настаняват германи. След като те мигрират на югозапад, към 6 век Бохемия е населена от славяни, предците на днешните чехи.

След като се освобождават от аварско владичество през 7 век, славяните в Бохемия попадат под властта на династията Пршемисъл, която продължава до 1306 г. Обитателите на областта приемат християнството през 9 век, което води до близки отношения с Източното Франкско кралство при Каролингите. По-късно при Свещената Римска империя Бохемия е автономна част.

Първи Болеслав I използва титлата „Крал на Бохемия“ след 940 г., но неговите наследници носят титлата княз. С кралско звание са удостоени князете Вратислав II и Владислав II, но едва при Отокар II (царувал 1253 – 1278). В средата на 13 век започва значителна немска имиграция в района, а през 1348 г. в Прага е открит първият университет в Централна Европа. При Карл IV Бохемия достига своя политически и териториален апогей, а самият крал става император на Свещената Римска империя.

Чешко движение срещу чужденците, главно немци, е подтикнато от религиозното движение на Ян Хус, предшественик на Мартин Лутер, който в крайна сметка е изгорен на клада. Неговите последователи продължават конфликта, превърнал се впоследствие в Хуситски войни.

През 1618 борбата за бохемския трон се превръща в Тридесетгодишната война, опустошила чешките земи и довела до изгонването на протестантското благородничество. Под обновената конституция от 1627 чешкият е обявен за официален език на кралството, макар че немският, чиято роля се увеличила, и латинският, се ползвали от аристократите.

При Хабсбургите автономията на Бохемия е редуцирана, което води до националистическо движение сред чехите към края на 18 век, борещо се за възвръщане на бившите права на кралството и по-висш статут на чешкия език, което завършва с неуспяла революция.

След края на Първата световна война[1] Бохемия влиза в състава на новосъздадената Чехословакия. Преди Втората световна война северните гранични райони на Бохемия, населени от немско мнозинство в региона, са анексирани от Германия – първият и единствен случай в историята на областта, в който тя е разделена. По време на войната Бохемия и Моравия са протекторат под германска окупация.

След разпадането на Чехословакия от началото на 1993 г. Бохемия остава в Чешката социалистическа република, преименувана на Чешка република.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. PRECLÍK, Vratislav. Masaryk a legie (Масарик и Легии), Ваз. Книга, váz. kniha, 219 str., vydalo nakladatelství Paris Karviná, Žižkova 2379 (734 01 Karviná, CZ) ve spolupráci s Masarykovým demokratickým hnutím (изданная издательством „Пари Карвина“, „Зишкова 2379“ 734 01 Карвин, в сотрудничестве с демократическим движением Масарика, Прага), 2019, ISBN 978-80-87173-47-3, str. 125 – 131

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]


 
Исторически области в съвременна Чехия
Flag of the Czech Republic.svg
CZ-cleneni-Cechy-wl.png CZ-cleneni-Morava-wl.png CZ-cleneni-Slezsko-wl.png
Бохемия Моравия Силезия
Flag of Bohemia.svg Flag of Moravia.svg Flag of Czech Silesia.svg