Бояна (квартал на София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бояна (София))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бояна.

Бояна
— квартал —
Боянската църква
Боянската църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област София
Община Столична община
Част от София
Бояна в Общомедия
Изглед от Копитото: част от квартала с резиденция „Бояна“ и НИМ
Националният исторически музей
Бояна, бул. „Ал. Пушкин“

„Бояна“ е квартал на София в район „Витоша“ на Столичната община. Намира се на 7 km южно от центъра на града, над Софийското поле.

История[редактиране | редактиране на кода]

Останки от крепост днес се намират над Момина скала. Там вероятно е имало и кула. Развалини от значителни постройки са намерени на югозапад от прочутата Боянска църква, на равнището Царева ливада (старо име: Царево падало).

В Бояна е била извънградската резиденция на севастократор Калоян, част от която е била самата Боянска църква, където са живели аристократи на Втората българска държава.

През 1938 г. е създадена Голямата градска община на София, а към нея е присъединена Бояна, която губи статута си на село едва през 1961 година.[1]

В „Бояна“ живеят президентът и вицепрезидентът на България (резиденция Бояна), министър-председателят и председателят на Народното събрание.

По булевард „България“ може да се достигне направо от Бояна до центъра на столицата.

В 1950 – 1952 г. на километър от „Св. св. Никола и Пантелеймон“, след като тя е обявена за паметник на културата и богослуженията са преустановени, е построена новата „Свети Пантелеймон“. Части от иконостаса на храма са изрязани от дебърски майстори от рода Филипови.[2]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Социални грижи[редактиране | редактиране на кода]

В Бояна се намират:

  • Детско-юношеска психиатрична клиника – водещо за страната специализирано учебно заведение. Приемник и продължител е на най-добрите традиции в психиатричното обгрижване на деца и юноши, получили развитието си от 1950-те години с дейността на проф. Хр. Христозов и проф. М. Ачкова и с европейско признание още през 1987 година с провеждането в България на VIII конгрес на Европейската общност по детско-юношеска психиатрия (ESCAP). Клиниката е профилирано звено към Катедра „Психиатрия“ на Медицинския университет в София.
  • Лицензирани дом за стари хора „Света Богородица“.
  • Специална детска градина № 112 за деца с множествени разстройства в умственото развитие.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Създаване на Софийската агломерация Архив на оригинала от 2013-11-05 в Wayback Machine., сайт на Столичната община
  2. Василиев, Асен. Резбарски род на Филиповци от с. Осой. // Македонска мисъл 1 (5 – 6). 1946. с. 263. Посетен на 15 декември 2015.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]