Боян Мирчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Боян Мирчев
български журналист
Роден
Починал
20 юли 1992 г. (91 г.)
Учителският персонал от Прилепското българско училище от 1892-1893 година. Бащата на Боян Мирчев Спиридон Мирчев е трети от ляво на дясно на първия ред.

Боян Спиридонов Мирчев е български журналист, икономист и револционер, деец на Вътрешната македонска революционна организация

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Боян Мирчев е роден в 1900 година в големия западномакедонски град Битоля в семейството на учителя Спиридон (1866 - 1953) и Стефка Мирчеви. Брат е на писателя Петър Мирчев и на езиковеда Кирил Мирчев. След Междусъюзническата война в 1913 година семейство Мирчеви е принудено от сръбската власт да емигрира в България и се установява в София. Боян Мирчев завършва политически науки в Австрия и в Хайделберг, Германия.

В 1924 година Мирчев се връща в България и се включва в дейността на ВМРО. Поощряван лично от Иван Михайлов, Боян Мирчев събира, редактира спомени на 38 македонски революционни дейци. Част от тях са издадени заедно със събраните от Любомир Милетич в поредицата Материали за историята на македонското освободително движение, а част едва в 2003 година по повод 100 години от Илинденско-Преображенското въстание. Мирчев заедно с Кирил Дрангов и Иван Мотикаров участва в революционен съд, издал шест смъртни присъди.[1]

От 1932 до 1943 година пише във вестник „Зора“ на Данаил Крапчев, където завежда икономическия и културния отдел, като обръща особено внимание на българо-германските отношения. Мирчев пише и в „Илюстрация Илинден“ и в органа на Македонските младежки дружества „Родина“. В началото на 1944 година Боян Мирчев започва да издава списание „Митнически преглед“, в което се разглеждат икономически проблеми.

След Деветосептемврийския преврат списание „Митнически преглед“ е спряно, а Мирчев е преследван от новата власт и е затворен заедно с Димитър Талев в поправителния лагер Бобов дол.

Боян Мирчев е баща на германиста и дипломат Богдан Мирчев.[2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония