Боян Мирчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Боян Мирчев
български журналист
Роден
Починал
20 юли 1992 г. (91 г.)
Учителският персонал от Прилепското българско училище от 1892-1893 година. Бащата на Боян Мирчев Спиридон Мирчев е трети от ляво на дясно на първия ред.

Боян Спиридонов Мирчев е български журналист, икономист и револционер, деец на Вътрешната македонска революционна организация

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Боян Мирчев е роден в 1900 година в големия западномакедонски град Битоля в семейството на учителя Спиридон (1866 - 1953) и Стефка Мирчеви. Брат е на писателя Петър Мирчев и на езиковеда Кирил Мирчев. След Междусъюзническата война в 1913 година семейство Мирчеви е принудено от сръбската власт да емигрира в България и се установява в София. Боян Мирчев завършва политически науки в Австрия и в Хайделберг, Германия.

В 1924 година Мирчев се връща в България и се включва в дейността на ВМРО. Поощряван лично от Иван Михайлов, Боян Мирчев събира, редактира спомени на 38 македонски революционни дейци. Част от тях са издадени заедно със събраните от Любомир Милетич в поредицата Материали за историята на македонското освободително движение, а част едва в 2003 година по повод 100 години от Илинденско-Преображенското въстание. Мирчев заедно с Кирил Дрангов и Иван Мотикаров участва в революционен съд, издал шест смъртни присъди.[1]

От 1932 до 1943 година пише във вестник „Зора“ на Данаил Крапчев, където завежда икономическия и културния отдел, като обръща особено внимание на българо-германските отношения. Мирчев пише и в „Илюстрация Илинден“ и в органа на Македонските младежки дружества „Родина“. В началото на 1944 година Боян Мирчев започва да издава списание „Митнически преглед“, в което се разглеждат икономически проблеми.

След Деветосептемврийския преврат списание „Митнически преглед“ е спряно, а Мирчев е преследван от новата власт и е затворен заедно с Димитър Талев в поправителния лагер Бобов дол.

Боян Мирчев е баща на германиста и дипломат Богдан Мирчев.[2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Гаджев, Иван, „Иван Михайлов (отвъд легендите)“, Том I, София 2007, Университетско издателство „Свети Климент Охридски“, стр. 382 - 383.
  2. Минчева, Галина. В рода на Богдан Мирчев има учени и журналисти, вестник „Сега“, 25.8.2001 г.
  3. Боян Мирчев: Как записах спомените на някои участници в Освободителните борби в Македония? София, 12 февруари 1982 година, ЦДА, ф. 771 к, оп. 2, а.е. 250, л. 1-9. (Оригинал в ръкопис)
     Портал „Македония“         Портал „Македония