Донато Браманте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Браманте)
Донато Браманте
Donato Bramante
италиански архитект

Роден
1444 г.
Починал
11 април 1514 г. (70 г.)
Рим, Италия

Националност Италия
Донато Браманте в Общомедия

Донато Браманте (на италиански: Donato Bramante) е знаменит италиански архитект и художник.[1]

Творчеството на Донато Браманте се дели на два етапа, последният от които съвпада със зрелия Ренесанс. В Милано той работи до самия край на века (1499). Там създава редица проекти и издига няколко черкви и манастири. Автор е на плановете на катедралата в близката Павия, а също така завършва прочутата миланска черква „Санта Мария деле Грацие" (източната част). Разработва плана на идеалната църква с центричен план. Творбите му се характеризират с хармонични пропорции, строга монументалност, творческо прилагане на класическите форми. Творчеството му е повлияно от архитектурните идеи на Леонардо да Винчи.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1444 година в Монте Адруалдо, Италия. Браманте отива в Рим, когато Вечният град заема водещо място в изкуството на Европа. В Рим властват флорентинските Медичи като папи и кардинали и след тях идват много архитекти, скулптори и живописци. Още в първите години на XVI век Браманте получава редица престижни поръчки. Построява прочутото Темпието – като капела с централен план. Това е предпочитаната от него архитектурна форма, свързана с неоплатонистките идеи по времето на Ренесанса. Още от Ломбардия, където налага стиловите си идеи, се съобразява с местните традиции. В Рим усвоява опита на флорентинските си предшественици, но се запознава и с паметниците на античността.

Браманте става универсален творец, обобщил знания, талант и умения. И напълно заслужено папа Юлий II му възлага работата върху катедралата „Свети Петър“, като успява да защити неговите новаторски планове въпреки съпротивата на кардиналската колегия. В продължение на пет години (от 1506 г. до 1511 г.) Браманте сам ръководи строежа и напредва бързо, после до смъртта му през 1514 г. работата се забавя. Катедралата е завършена след много десетилетия, след като идеята за централния план силно се видоизменя. Известно е, че на смъртното си легло папа Юлий II препоръчва на новия папа Лъв Х Медичи да определи за следващ главен архитект на „Св. Петър" младия Рафаело.

Умира на 11 април 1514 година в Рим на 70-годишна възраст.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Стълбата на Браманте[редактиране | редактиране на кода]

Вероятно Юлий II, веднага след избора му за папа през 1503 г. възлага на Браманте да свърже града с Белведере. Браманте създава висок 19 метра вход, поддържан от колони, който няма стъпала и може да бъде използван от конници. Отвън входът изглежда като кула с квадратен профил и само различно високите прозорци с кръгли арки на горния етаж указва за покачващата се рампа във вътрешността. Стълбата се състои от четири и половина спирални навивки, които са предвидени с общо 36 колони от сив гранит. Подреждането на колоните се променя на всяка навивка. Диаметърът на колоните също се променя но дължината им остава една и съща. Предвидена е да се използва за носене на хранителни продукти и е конструирана като двойна спирала подобно на ДНК-спиралата, така че движението може да става независимо нагори и надолу.[2] Тази оригинална стълба на Браманте се намира в музея Пио Клемантино. На изхода на ватиканските музеи се намира една двойна спирална стълба, създадена от Джузепе Момо. Поради това, че строителната конструкция е близка с тази на оригиналната стълба на Браманте, тя носи същото име.

Източници[редактиране | редактиране на кода]