Бранителите на Стара Загора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Паметникът „Бранителите на Стара Загора“

Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ е паметник в Стара Загора. Включен е в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печат има в Регионален исторически музей-Стара Загора.

Открит е на 30 юли 1977 година по случай 100-годишнината от боевете при Стара Загора и Шипка, където българските опълченци от 1,2,3, 4, 5 и 6-а дружина под командването на руски офицери заедно с руска кавалерия и артилерия влизат в бой с армията на Сюлейман паша на 31 юли 1877 г.

Паметникът представлява бетонна конструкция, висока 50 м. Наподобява развято знаме, имитиращо Самарското знаме на опълченците. Построен е на мястото на командния пункт на опълченците. До паметника се намират бетонни конструкции, представящи 6-а български опълченци и руски офицер, символ на 6-те опълченски дружини под командването на руските офицери. Под опълченците се намира костницата. Гори и вечен огън в конструкция, изпълнена под формата на щикове.

До паметника се стига по 100 стъпала.[1]

Проектанти на паметника са авторски колектив в състав: скулптори – Крум Дамянов и Божидар Козарев, архитекти – Богомил Давидков и Благовест Вълков, конструктор – инж. Антон Малеев.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „България“         Портал „България