Бранко Гавела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бранко Гавела
Branko Gavella
театрален режисьор, педагог, критик

Роден
Починал
Погребан Загреб, Хърватия

Националност хърватин
Образование Виенски университет

Бранко Гавела (на хърватски: Branko Gavella) (1885-1962) е хърватски театрален режисьор, педагог, критик и есеист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Загреб, по онова време в границите на Австро-Унгария, на 28 юли 1885 г. Изучава философия и германистика във Виена.

В началото на кариерата си пише театрални рецензии в загребския вестник „Аграмер Тагблат“. През 1914 г. прави своя дебют като театрален режисьор в Хърватския национален театър в Загреб.

Един от радетелите за основаване на национална хърватска театрална школа и за поставянето на сцена на спектакли по творби на хърватски автори. Като истински патриот особено настоява да се представят пред публика драматични пиеси на тема хърватското историческо минало.

Гавела е режисьор на над 270 драматични спектакли, опери и оперети. В началото на 1940-те години, когато чрез българския посланик в Независимата хърватска държава Йордан Мечкаров се подписват важни културни спогодби между България и Хърватия, участник в процеса е и Бранко Гавела. По онова време Загребският национален театър и Народният театър „Иван Вазов“ в София си сътрудничат, в резултат на което се реализират 2 премиери: в София на хърватската драма „Огнище“ на Миле Будак, а в Загреб на пиесата „Майстори“ на Рачо Стоянов, чиято режисура е поверена на Бранко Гавела[1].

След Втората световна война работи в Братислава (Словакия), Острава (Чехия), Любляна (Словения). За работата си в Словения през 1949 г. е награден с най-високото отличие на страната, наградата „Франце Прешерн“ (на името на словенския поет Франце Прешерн)[2].

През 1949 г. Гавела се завръща в родината си и на следващата година успява да извоюва Местната актьорска школа в Загреб да получи статут на „Академия за театрално изкуство“ (днес наречена „Академия за драматично изкуство“, на хърватски: Akademija dramske umjetnosti).

През 1953 г. Бранко Гавела слага началото на създаването на драматичен театър в Загреб (днес той носи неговото име – Драматичен театър „Бранко Гавела“).

Гавела също така е автор на литературни трудове с важно значение за хърватското театрално изкуство. Това са монографиите:

  • „Хърватското актьорско изкуство“ (Hrvatsko glumište);
  • „Актьорът и театърът“ (Glumac i kazalište);
  • „Литературата и театърът“ (Književnost i kazalište).

Гавела е съдия на първия мач от футболното първенство на територията на днешна Хърватия – по време на мача между „Кроация“ и „Типографски“ през септември 1912 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]