Бран (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бран.

Замък "Бран"
Castelul Bran
Castelul Bran.jpg
Relief Map of Romania.png
45.515° с. ш. 25.3672° и. д.
Замък "Бран"
Информация
Страна Флаг на Румъния Румъния
Териториална единица Трансилвания, окръг Брашов
Местоположение гр.Бран
Строителство 1211 - 1377
Известни обитатели Влад Цепеш
Съвременен статут исторически паметник
Собственик Доминик фон Хабсбург
Сайт http://brancastlemuseum.ro
Замък "Бран" в Общомедия

Замъкът Бран (на немски:Törzburg; на унгарски:Törcsvár), разположен до град Бран и близо до Брашов, е национален паметник и популярна туристическа атракция в Румъния. Замъкът е разположен на границите на румънските провинции Трансилвания и Влашко. Известен е още и като замъкът на Дракула, а действието в книгата Дракула на Брам Стокър също се развива в Бранската крепост. Освен това има много мнения, че някога той е бил домът на Влад Цепеш, владетел на Влашко, въпреки че няма сигурни доказателства за това.

Днес замъкът Бран е музей, отворен за посетители, които могат да разгледат предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица Мария. В подножието на хълма, върху който е изграден Бран, има малък музеен комплекс, представящ традиционния румънски селски бит и къщи.

История[редактиране | редактиране на кода]

'Тайният проход' който свързва първия етаж с третия етаж

През 1212 година рицарите от Тевтонския орден построяват дървен замък с името Dietrichstein, служещ като укрепена позиция по пътя през планинската долина за южна Трансилвания, използван изключително от търговците , за по-бързо прекосяване на Трансилванските Алпи. Първото писмено сведение за Бранския замък е от документ от 19 ноември 1377 година, чрез който унгарският крал Луис I дава разрешение на саксонците от Кронщат (немското име на Брашов) да построят укрепление от камък на мястото на дървената постройка. Скоро град Бран се разраства около крепостта.

За пръв път замъкът Бран е използван през 1378 в защита срещу нападенията от османските турци, а по-късно се превръща в митнически пост между Влашко и Трансилвания. За кратко Бран принадлежи на Мирчо Стари от Влашко. Влад Цепеш никога не е живял за постоянно в замъка.

От 1920 година Бран e една от резиденциите на румънския крал. Той става дом на кралица Мария и е украсен с артефакти главно от нейно време, включително с традиционни мебели и гоблени, събирани лично от нея. Нейната дъщеря - принцеса Илеана го наследява, но комунистическият режим на Румъния го конфискува след свалянето и депортирането на кралското семейство през 1948 година.

През 2005 година румънското правителство гласува закон, чрез който се позволява реституция на такива недвижими имоти като замъка Бран. Затова през 2006 г. то дава право на собственост върху замъка на Доминик от Австрия, принц на Тоскана, известен като Доминик фон Хабсбург, архитект в щата Ню Йорк и син и наследник на принцеса Илеана.[1]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Справки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кралски син взема замъка на Дракула , BBC News, май 26, 2006 (от 9 януари , 2007) )

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]