Братя Монголфие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жозеф-Мишел Монголфие
Жак-Етиен Монголфие

Братя Монголфие (на френски: Frères Montgolfier) са френски пионери в авиацията.

Появата на първия балон, изпълнен със затоплен въздух, е свързан с името на братята Монголфие, но историята на балона започва още по-рано. През август 1709 година бразилецът Бартоломеу де Гусман, живеещ в Португалия, демонстрира модел на въздухоплавателен апарат. Той е първият, който изследва някои физически явления и прави опити във въздухоплаването. През 1782 г. двамата братя Жозеф-Мишел (1740 – 1810) и Жак-Етиен Монголфие (1745 – 1799), които се увличали по въпросите на динамичната аеронавтика и провеждали експерименти с балони, заключават, че причината за издигането на балона във въздуха е електризацията. В действителност балонът използва газ (получен от изгарянето на пропана), който е по-лек от въздуха, и това причинява издигането му.

Първият модел на въздушния балон, изпълнен с горещ въздух („монголфиер“), е създаден от двамата братя Монголфие през 1782 година. Това е първият успешен опит за създаването на вид летателен апарат. Техният балон се появява почти едновременно с балона, изпълнен с водород, който създава техния сънародник, физикът Жак Александър Сезар Шарл. Неговото постижение води до значителен напредък във въздухоплаването. Така балоните, изпълнени с топъл въздух, получават наименованието „монголфиери“, а тези с водород – „шарлиери“. Първият шарлиер се издига над Париж на 27 август 1783 г.

Изобретението на Монголфие е представлявало малка топка с копринена покривка, която на дъното си е имала отвор. Под този отвор са горели хартия, слама и вълна, а топлият топъл въздух влизал в „топката“, като по този начин я повдигал във въздуха. Първоначално експериментите се провеждали на закрито. След това братята създават по-големи модели и започват да провеждат своите опити на открито, убедени, че изгарянето на смес от слама и вълна образува „електрически дим“, който повдига изпълненото с него тяло. Впоследствие това твърдение е опровергано.

Първата публична демонстрация на безпилотен балон, направен от груб ленен плат, е направена на 5 юни 1783 г. в Аноне. Балонът, с диаметър 39 фута, достига височина от около 1800 метра. Полетът му продължава около 10 минути и се приземява на 4200 фута от мястото на издигането му.

На 19 септември 1783 година провеждат втори опит, като този път балонът има „екипаж“ – овца, петел и една патица.

Първият пилотиран полет с екипаж от 2 души датира от 21 ноември 1783 г., когато Пилатр де Розие и маркиз д’Арланд летят с балон над Париж.

Portal:Братя Монголфие
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]