Брекети

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зъбни брекети

Зъбните брекети (от английски: bracket – скоба), известни също като шини или скоби, са устройства използвани в ортодонтията, за подравняване и изправяне на зъбите, както и тяхното позициониране, с цел коригиране захапката на човек, като същевременно целят да подобрят здравето на зъбите. Те често се използват за коригиране при свръхзахапване, отворена, дълбока или кръстосана захапка, криви зъби и различни други недостатъци на зъбите и челюстта.

Процес[редактиране | редактиране на кода]

Брекетите представляват система от малки елементи, които се прикрепват за всеки зъб, чрез специално лепило. Всички елементи се свързват последователно с ортодонтска дъга. Целта на тази ортодонтска система е чрез бутане, дърпане и пристягане да се стимулира наместването и изравняването на зъбите, докато всички те заемат възможно най-правилната позиция. Най-често елементите се закрепват за външната повърхност на зъбите, но съществуват и такива, които се захващат от вътрешната страна.

Видове брекети[редактиране | редактиране на кода]

  • Метални брекети – те са най-често срещаният тип скоби от неръждаема стомана, като понякога се използват в комбинация с титан.
  • Позлатени брекети – често се използват за пациенти, алергични към никел, но могат да бъдат избрани и по естетически причини.
  • Лингвални брекети – козметична алтернатива, при която брекети, изработени по поръчка, са прикрепени от вътрешната страна към гърба на зъбите, което ги прави външно невидими.
  • Титанови брекети – приличат на металните, но са по-леки и също толкова здрави. Хората с алергии към никела в стоманата често избират титанови брекети, но те са по-скъпи от скобите от неръждаема стомана.
  • Керамични брекети - неснемаеми ортодонтски апарати, които се използват за лекуване на деформации на зъбите и захапката. Те са известни още като безцветни брекети. Състоят се от малки керамични квадратни пластини, прикрепени към емайла на зъбите, и метални дъги захванати за тях с малки цветни ластици.
  • Invisalign (Невидими брекети) - система за изправяне на зъбите, която замества традиционните ортодонтски методи от края на двадесети век. Те са тънки прозрачни, силиконови шини, които са невидими за околните.
  • Сапфирени брекети - при тях специфичното е, че се изработват от кристал като една от основните им съставки е циркониев оксид. Характерното за тези брекети, е че те са безцветни и са съвременната алтернатива на металните брекети.

Усложнения и рискове[редактиране | редактиране на кода]

Изпитването на известна болка и дискомфорт след поставянето на брекети е много често и нормално.

Отместването на зъбите, получено с ортодонтския апарат, определя в повечето случаи някаква степен на резорбция на корените на зъбите. В много редки случаи този страничен ефект е достатъчно голям, за да се счита за истинско клинично увреждане, при което някои от зъбите могат да изпаднат или да трябва да бъдат извадени.[1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Apical root resorption six and 12 months after initiation of fixed orthodontic appliance therapy // Angle Orthod 75 (6). 2005. с. 919 – 26.
  2. A radiographic comparison of apical root resorption after orthodontic treatment with a standard edgewise and a straight-wire edgewise technique // Eur J Orthod 22 (6). Dec 2000. DOI:10.1093/ejo/22.6.665. с. 665 – 74.