Бресте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бресте
Общи данни
Население 457 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 25,471 km²
Надм. височина 297 m
Пощ. код 5992
Тел. код 06577
МПС код ЕН
ЕКАТТЕ 6433
Администрация
Държава България
Област Плевен
Община
   - кмет
Червен бряг
Цветан Димитров
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Бресте
Николай Ненчев
(ГЕРБ)

Брестѐ е село в Северна България. То се намира в община Червен бряг, област Плевен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено в Северозападна България, в най-североизточната част на Западния Предбалкан, непосредствено до границата с Мизийската платформа, в най-югозападната част на област Плевен. Югоизточно от рида Дреновица, по североизточното му подножие, преминава условната граница между Предбалкана и Дунавската равнина. Селото се намира на 2,6 km югоизточно от връх Челковица (363,9 m) и североизточно в Каменополското плато, северно от каньона на река Ръчене (югозападно от дола на река Белилката). На запад от селото преминава третокласен път 134 от Държавната пътна мрежа – Мездра/Бяла Слатина. Заради Втората световна война остава неизпълнен планът за пътна връзка Червен бряг – Реселец – Бресте – Габаре – Камено поле. Официално се достига от Червен бряг до село Реселец – 6,76 km по път 1031 от Държавната пътна мрежа – Червен бряг/Роман, още 3 km по междуселищен общински път – PVN 2190 /III – 3031/ Реселец – Бресте.

Местността покрай пътя от Реселец към Бресте е със стръмно изкачване и рязка денивелация на терена, успоредно с пролома на река Белилката, която отводнява Дреновица от югоизток и Каменополското плато от североизток. С горнокредни карстообразувания, присъединен варовик и кари – всичките покрити с почвен слой, пещера с извор, изкуствено залесени с борови насаждения площи, до естествения карстов завършек – варовиково плато.

Непосредствено пред селото, в края на естествена скална тераса, е втората пещера с хоризонтална суха галерия]. Има общо 41 бр. пещери до и в селото, от които 2 понора – пропасти над и под него. При първата спирка на автобусите е долния понор – тип пропастна пещера, вторият такъв се намира на горната страна на селото (до извор „Камика"). Основните черти на съвременния релеф в района са се формирали в период, започнал през младия терциер и завършени в късния кватернер, който продължава и понастоящем.

Отстояние от София: 85 km по въздух, 130 km по шосе.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Умереноконтинентална област.

Температура на въздуха (в °C):

  • 42,5 – абсолютна максимална през 1922 г.,
  •  –28,3 – абсолютна минимална през 1916 г.,
  • 11,6 – средна годишна.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Река Белилката (Барата) и извора ѝ край селото.
  • Има регистрирано праисторическо селище от каменно-медната епоха (V – ІV хил. пр.н.е.)
  • Две тракийски надгробни могили
  • Късноантично селище в местността Горгос. Римски мозайки и 2 строително-декоративни колони от края на 1 – началото на 2 век
  • През землището на село Бресте е преминавал римският стратегически път, прокаран от император Траян (Marcus Ulpius Traianus) и завършен през 106 г., или както е останал в преданията на Бресте, „Друма“.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Източноправославно християнство, Българска патриаршия, Плевенска епархия и архиерейско наместничество Луковит, храм – „Свети Димитър".

Езикознание[редактиране | редактиране на кода]

Диалект – северозападен същински (западномизийски говор) – 1-ви раздел, Белослатинско-Плевенски, който се намира в северната половина на ятовия изогласен пояс (и на централнобългарската изогласна област).

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборът на селото е на Димитровден – 26 октомври.