Бригах

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бригах в Донауешинген

Бригах (на немски: Brigach) е река в Германия, приток на Дунав. Тя извира на 940 м н.в. в Шварцвалд. Името има келтски корени и означава „светла, чиста вода“.

Реката извира в близост до двора на селяни и може да бъде посетен от туристи. Преминава през град Вилинген и областта Бригахтал. В Донауешинген минава по тръбопровод през парка на двореца „Фюрстлих фюрстембергишес шлос“. В парка е издигнат кръгъл басейн със скулптурна композиция, представяща платото Баар, от където извира р. Бригах като майка Баар, която сочи пътя на младия Дунав. Тази басейн е известен като „Извора на Дунав“, въпреки че от географска гледна точка изворът на Дунав е изворът на р. Брег край гр. Фуртванген, която е по-дълга и по-високо разположена от р. Бригах. След 43 км Бригах и Брег се сливат и дават началото на Дунава. От там идва и афоризмът „Бригах и Брег подкарват Дунав напред“.

От Санкт Георген до Донауешинген долината на Бригах проправя пътя на железниците на Шварцвалд. Басейнът на Бригах обхваща територия от 195 км².

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Brigach в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​