Бронзовият войник в Талин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Бронзовият войник (на естонски: Pronkssõdur), чието оригинално название е Паметник на Освободителите на Талин (на естонски: Tallinna vabastajate monument, на руски: Монумент освободителям Таллина), е съветски военен мемориал от Втората световна война, разположен в центъра на Талин, Естония. Мемориалът е издигнат от властите на Талин и е открит на 22 септември 1947. Паметникът се състои от подобна на мастаба структура от доломит и двуметрова статуя на войник в съветска униформа. Разположен е на Tõnismägi (лит.: "Хълмът на Св. Антоний") над малък масов гроб на съветски войници, създаден през април 1945. Статуята има значителна символична стойност за общността от руски етнически имигранти от Втората световна война като символизира победата на Съветския съюз над Нацистка Германия във Великата отечествена война. За много естонци Бронзовият войник е символ на съветската окупация и репресия.

Заради политически спорове, през април 2007 естонското правителство започва подготовка за отстраняване и евентуално преместване на статуята. Въпреки че намерението за преместването е било оповестено още през зимата, не е била посочена дата за начало на процедурата. Обявяването на началото довежда до най-големите масови протести и гражданско неподчинение, които Естония познава.

В ранните часове на първата нощ на бунтовете, естонското правителство решава на тайна среща паметникът да бъде демонтиран незабавно. На 27 април 2007 каменната структура е разглобена. На 30 април статуята без мастабата е поставена в талинското военно гробще. Церемония по dedication на преместения паметник е предвидена за 8 май. Повторното построяване на мастабата и погребването на тленните останки на загиналите във войната, открити в масовия гроб се очаква да приключи през юни.