Бронхопневмония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бронхопневмония
Класификация и външни ресурси
МКБ-10J18.0
МКБ-9485
Мед. рубрики MeSHD001996
Бронхопневмония в Общомедия

Бронхопневмонията е възпалително заболяване на белия дроб, което се предизвиква от един или няколко вида микроби, които увреждат бронхиолите и алвеолите. Болестта протича неправилно, с последователни пристъпи и с неочаквани усложнения. Бронхопневмонията е най-честата форма на пневмония, като пневмониите са най-честите причинители на смърт сред инфекциозните заболявания.[1]

Среща се предимно при деца, старци и изтощени хора. Тя е предимно вторично заболяване и е усложнение на различни инфекциозни заболявания. Между тях са: грип, дифтерия, коклюш и др. Първичната бронхопневмония е изключително рядка. Като първични се смятат бронхопневмониите при туберкулоза, чума и антракс.

Бронхопневмонията се предава чрез заразяване от човек на човек. Тя е голяма опасност в детските градини и болниците. Предизвиква се от микроби, които се срещат и в здравия организъм, предимно в горните дихателни пътища. При намаляване на съпротивителните сили на организма те предизвикват заболяването.

Болестта протича с формиране в белия дроб на възпалителни огнища. Те са разположени на различни места, развиват се независимо едно от друго, големината им е от грахово зърно до орех. Заболяването започва с висока температура – често до 40 °C, втрисане, дишането и пулса се ускоряват. Наблюдава се кашлица – честа и мъчителна. Заболяването се открива най-добре с рентгенови снимки и изследване на кръвта.

Лечение[редактиране | редактиране на кода]

Лечението е с антибиотици и много витамини. За профилактика се прилагат ваксини. Тъй като заболяването се предава по въздушно-капков път е необходимо болните да се изолират, а хората, които са в контакт с тях трябва да носят предпазни маски.

Общи мероприятия за лечение на бронхопневмония включват физическия покой на болния, като в случай на температура се прилага постелен режим и профилактика на тромбоемболизма (компресивни чорапи, хепарин в ниски дози). Да се осигурява достатъчен внос на течности в зависимост от повишените загуби като резултат на високата температура.[1]

Смъртни случаи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]