Бруклински мост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бруклински мост
Brooklyn Bridge
Изглед към моста от Манхатън
Изглед към моста от Манхатън
Основни данни
Предназначение пътен мост (6 ленти)
Пресича пролив Ийст Ривър
Местоположение Грешка в Lua в mw.wikibase.entity.lua на ред 88: data.schemaVersion must be a number, got nil instead. Ню Йорк, САЩ
Технически данни
Конструкция висящо-вантов мост
Обща дължина 1825 m
Ширина 26 m
Главен отвор 486,3 m
Брой отвори 3
Височина под моста 41 m
История
Построен 1883 г.
Проектант Джон Огъстъс Рьоблинг
Закрит 1944 г. (за железопътно движение)
Експлоатация
Собственик Департамент по транспорта на град Ню Йорк
Дневен трафик 124 000 коли/ден (2008)
Карта
USA New York City location map.svg
40.7053° с. ш. -73.9961° и. д.
Местоположение в САЩ Ню Йорк
Бруклински мост в Общомедия

Бруклинският мост (на английски: New York and Brooklyn Bridge) е един от най-старите висящи мостове в света. Той е изграден над Ийст Ривър (East River) и свързва районите на Ню Йорк Бруклин и Манхатън. При откриването му за експлоатация е бил сред най-дългите метални висящи мостове в света.

Бруклинския мост е дълъг 1834 м, най-широкият му проход над водата е 486 м, има ширина 26 м и максимална височина над водата 84 м.

Мостът е проектиран от фирмата на Джон Роублинг от Трентън, която по него време има опит в проектирането на няколко моста, но значително по-малки.

Строителството започва на 3 януари 1870 г. и мостът е официално открит на 24 май 1883 г. Общите разходи за построяването на моста са около 15 милиона долара. За периода на строителните работи загиват 27 работници.

Главният проектант умира още в началото на строителството и работата се поема от сина му - Уошингтън Роублинг. Той, обаче, също заплаща със здравето си - поради постоянното изложение на неблагоприятни условия заболява от декомпресионна болест.

Проектът не е бил тестван в аеродинамичен тунел, което дълги години поражда опасения, че няма да издържи на силните въздушни течения, подобно на други мостове от този тип. Конструкция на моста, обаче, се оказва достатъчно мощна и мостът е в експлоатация над 120 години. През 1977 г. мостът е включен в регистъра на САЩ на обектите с архитектурно историческо значение.

В началото мостът обслужва единствено движението на конни впрягове и трамваи. В момента има 6 ленти за автомобили и в краищата - пешеходни и велосипедни ленти. По моста е забранено движението на автобуси и камиони с тегло над 2,7 тона.

Мостове над Ийст Ривър
По на юг
няма
Бруклински мост По на север
Манхатънски мост