Бруклински мост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бруклински мост
Brooklyn Bridge
Изглед към моста от Манхатън
Изглед към моста от Манхатън
Основни данни
Предназначениепътен мост (6 ленти)
Пресичапролив Ийст Ривър
Местоположение Ню Йорк, САЩ
Технически данни
Конструкциявисящо-вантов мост
Обща дължина1825 m
Ширина26 m
Главен отвор486,3 m
Брой отвори3
Височина под моста41 m
История
Построен1883 г.
ПроектантДжон Огъстъс Рьоблинг
Закрит1944 г. (за железопътно движение)
Експлоатация
СобственикДепартамент по транспорта на град Ню Йорк
Дневен трафик124 000 коли/ден (2008)
Карта
40.7057° с. ш. -73.9963° и. д.
Местоположение в САЩ Ню Йорк
Бруклински мост в Общомедия

Бруклинският мост (на английски: New York and Brooklyn Bridge) в гр. Ню Йорк, САЩ е сред най-старите висящи мостове в света.

Той е изграден над Ийст Ривър (East River). Свързва районите на Ню Йорк Бруклин и Манхатън. При откриването му за експлоатация е бил сред най-дългите метални висящи мостове в света.

Бруклинския мост е дълъг 1834 м, най-широкият му проход над водата е 486 м, има ширина 26 м и максимална височина над водата 84 м.

Мостът е проектиран от фирмата на Джон Роублинг от Трентън, която по негово време има опит в проектирането на няколко моста, но значително по-малки.

Строителството започва на 3 януари 1870 г. и мостът е официално открит на 24 май 1883 г. Общите разходи за построяването на моста са около 15 милиона долара. За периода на строителните работи загиват 27 работници.

Главният проектант умира още в началото на строителството и работата се поема от сина му – Уошингтън Роублинг. Той, обаче, също заплаща със здравето си – поради постоянното изложение на неблагоприятни условия заболява от декомпресионна болест.

Проектът не е бил тестван в аеродинамичен тунел, което дълги години поражда опасения, че няма да издържи на силните въздушни течения, подобно на други мостове от този тип. Конструкция на моста, обаче, се оказва достатъчно мощна и мостът е в експлоатация над 120 години. През 1977 г. мостът е включен в регистъра на САЩ на обектите с архитектурно историческо значение.

В началото мостът обслужва единствено движението на конни впрягове и трамваи. Има 6 ленти за автомобили и в краищата - пешеходни и велосипедни ленти. По моста е забранено движението на автобуси и камиони с тегло над 2,7 тона.

Мостове над Ийст Ривър
По на юг
няма
Бруклински мост По на север
Манхатънски мост