Брусарски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Брусарски манастир
„Свети архангел Михаил“
Вид на храма православен манастир
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Брусарци
Вероизповедание Българска православна църква - Българска патриаршия
Епархия Видинска
Архиерейско наместничество Ломско
Изграждане 1852 г.
Статут действащ

Брусарският манастир „Свети Архангел Михаил“ е манастир в Северна България на Българската православна църква, Видинската епархия, Ломската духовна околия. Действа периодично, за него се грижи свещеник от града.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на хълм край град Брусарци, Община Брусарци, област Монтана. Отстои на 37 км северно от Монтана, на 24,4 км южно от архиерейския център Лом и на 54 км югоизточно от епархийския център Видин.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Счита се, че манастирът е възникнал по времето на Втората българска държава (1187 – 1396)[2]. Разрушен от турците по време на Чипровското въстание (1688 г.), някои монаси са убити, други избягват.[3]. Възстановен е от местното население в периода 1840-1852 г., като е избран игумен и е открито килийно училище.

Унгарският пътешественик Феликс Каниц описва целебната сила на манастирското аязмо, след като го посещава през 1860 г. Манастирът е плячкосан през 1876 г., монасите се разбягват. Игуменът решава (1880) да го премести наблизо, по-надолу към реката, за което е наказан, но монасите напускат и манастирският комплекс остава да служи за нуждите на енорията в Брусарци.

Отново е възстановен като действащ манастир през 1914 г. Впоследствие пак запустява, като от иманяри са ограбени иконите му, църковната и друга манастирска утвар. Възстановен е след 1989 г. По-късно обаче храмът е осквернен, иконите са разграбени, но са запазени стенописите му.

Църква[редактиране | редактиране на кода]

От някогашния манастирски комплекс е запазена само църквата – едноапсидна, с голям купол и камбанария, с оригинална архитектура. Строителството на манастирската църква започва през 1934 г., изографисана е в периода 1935 – 1939 г. от Мелетий Божинов.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Маринов, Д. История на града Лом и Ломска околия, 1908 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България          Портал „Македония“         Портал „Македония