Брюксел (община)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Брюксел.

Град Брюксел
Ville de Bruxelles Stad Brussel Stadt Brüssel
Знаме
    
Герб
Централният площад Гран Плас
Централният площад Гран Плас
Belgium relief location map.jpg
50.8467° с. ш. 4.3547° и. д.
Град Брюксел
Страна Флаг на Белгия Белгия
Регион Брюксел
Общност Френска/Фламандска
Окръг Брюксел
Площ 32,61 km²
Население (2006) 144 784 души
4440 души/km²
Демоним Brusselaar
Кмет Иван Мейор (СП)
NIS 21004
Пощенски код 1000 – 1130
Телефонен код 02
Официален сайт www.brucity.be
Град Брюксел в Общомедия

Град Брюксел (на френски: Ville de Bruxelles , произнася се bʀyˈsɛl или bʀyˈksɛl; на нидерландски: Stad Brussel, произнася се ˈbrɵsəɫ) е град в централна Белгия и столица на страната.[1][2] Той е една от 19-те общини, съставляващи Столичен регион Брюксел. Населението на града е 144 784 жители (за сравнение, това на целия столичен регион Брюксел е 1 119 088 жители).[3]

География[редактиране | редактиране на кода]

Територията на общината се състои от няколко различни територии. Централната част в която се намира старият град и известният Гран Плас (на френски: Grand Place, на нидерландски: Grote Markt) е обиколено от малкия ринг и разговорно се нарича „пентагона“ поради геометричната си форма. Други територии са Лакен (с кралската резиденция), Харен и Недер-Овер-Хембек. Допълнително в течение на времето Град Брюксел също така анексира земи от съседни общини – днес това са Евпорейския квартал, авеню Луиз и паркови и горски площти в покрайнините на региона.[4]

История[редактиране | редактиране на кода]

Разположението на Град Брюксел на картата на Столичен регион Брюксел
Пентагонът, историческия център на град и регион Брюксел

Градът първоначално се е състоял само от централната част, същото така наречена Пентагон поради петеъкълната си форма. В течението на деветнайсти век градът анексира няколко територии на съседни провинции:

 • През 1853 поради фалит са съседната община Синт Йост тен Ноде, град Брюксел откупува половината ѝ територия. Тази част днес е известна под топонима „Квартала на зелените площи“ (на френски: quartier de squares) и е единствената в целият град деляща пощенски код с друга община – 1040 с Етербек.
 • На юг през 1860 година са анексирани горски площи за да се бъдат превърнати в английски парка педназначен за разходни на Брюкселската аристокрация. Същевременно се строи разкошен булевард, авеню Луиз, който също е анексиран. Това присвояване на дълга улица води до разцепването на община Иксел на две географически отделени части.
 • На изток, през 1880 бивш военнен полигон и околноститето му минават от община Етербек към територията на Град Брюксел за да бъде построен мемориален парк за почитането на петдесетгодишното съществуване на Кралство Белгия. Местността намираща се между парка и старият град, която е анексирана по същото време, днес е Европейския квартал и приютява голяма част от институциите на ЕС.
 • На север общините Лакен, Недер-Овер-Хемфек и Харен се обединяват през 1921 с Град Брюксел и днес престваляват негови квартали.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Като всяка община в Белгия, Град Брюксел разполага с кмет и собствен пряко избран общински съвет. Това са различни постове и институции от министър-председателя на Столичен регион Брюксел и парламента на Столичен регион Брюксел. Общината, също както всички други общини в Белгия, на своята територия е отговорна за училища (за които се грижат Френската или Фламандската общност, в зависимост от езика на обучение)[5], полиция (която оперира заедно със съдената община Иксел) [6], поддръжка на пътищата [7] и други комунални услуги. За пример, правителството на Столичен регион Брюксел е отговорно само за поддръжката на основни пътни артерии категоризирани като регионални.

Самата община Град Брюксел е столица и престолен град на Кралство Белгия, макар че на практика правителствени институции се намират и извън нейната територия и федералната столична субсидия се дава на целия регион.[8] Брюксел също така е и столица на Френската общност на Белгия, на Фландрия и на Столичен регион Брюксел.[8]

Въпреки, че Европейския съюз няма официална столица, Град Брюксел де факто играе ролята на такава поради високата концентрация на институции на съюза.[9] На територията на Град Брюксел също така се намират седалищата на НАТО, на постоянния секретариат на Бенелюкс, на Западноевропейския съюз и на Евроконтрол.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. член 194 на конституцията на Белгия
 2. Информацията изнесена на официалната страница на общината. Документът е последно отворен на 16 февруари 2013
 3. Данни на статистическия институт на Белгия от 1 януари 2011. Документът е последно отворен на 16 януари 2012
 4. Често задавани въпроси на bruxelles.be
 5. Информация учебната система на официалната страница на общината. Отворен на 16 февруари 2013
 6. Инфаормация за полицията официалната страница на общината. Отворен на 16 февруари 2013
 7. Информация за поддръжка на пътната мрежа на офицалната страница на общината. Отворен на 16 февруари 2013
 8. а б Сравни с www.brussels.info
 9. Demey, Thierry (2007): „Brussels, capital of Europe“

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]