Брянска област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Брянска област
Знаме на Брянска област

(информация)
Герб на Брянска област
(информация)
Брянска област на картата на Русия
Административен център Брянск
Губернатор Николай Денин
Федерален окръг Централен федерален окръг
Площ
34 900 км2
Население
1 346 548 души (2005)
Гъстота
39/kм2
Часова зона UTC +3
Автомобилен код 32

Брянска област (на руски: Брянская область) е субект на Руската федерация, разположена е в Централна Русия на юг от Москва. Областен център е град Брянск. Областта граничи със Смоленска, Калужска, Орловска и Курска области, Украйна и Беларус.Част е от Централния федерален окръг и Централния икономически район.

История[редактиране | редактиране на кода]

Брянска област е отделена като отделен регион с Указ на Президиума на Върховния Съвет на СССР на 5 юли 1944 г. До този момент тя е била част от Орловска област.

Географски и икономически данни[редактиране | редактиране на кода]

Брянска област заема територия от 34 900 км2, което е 0,20% от територията на Руската Федерация (65-то място). Населението ѝ наброява 1 378 900 души (0,95% от Руската Федерация, 37-мо място) с гъстота 39,5 жит./kм2 и урбанизация 68,42%.

Областта е разположена в умерения климатичен пояс и има умерено-континентален климат. Средната температура за януари е -3,4оС, а за юли +18,5оС.

Най-голямата река в областта е р. Десна

Сред полезните изкопаеми с промишлено значение са находищата на торф, фосфорити, варовици, глини и пясъци.

Добре развито е машиностроенето, химическата и нефтохимическата, леката и хранително-вкусовата промишленост, дърводобива и дървообработката.

В селското стопанство областта е специализирана в животновъдството (за месо и мляко), птицевъзство. Отглеждат се зърнени култури, картофи, лен, захарно цвекло.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]