Бубарство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Бубарството е специфичен дял от животновъдството за отглеждане на копринени буби и производство на коприна. Макар че се използват различни видове копринени пеперуди, основният вид, използван в бубарството, е Bombyx mori.

История[редактиране | редактиране на кода]

За производството на коприна се споменава още в древни китайски текстове, датирани от 2700 г. пр.н.е. Археологически проучвания сочат, че бубарството е било развито още в 5000 – 10 000 г. пр.н.е.[1] През първата половина на 1 век пр.н.е. отглеждането на буби достига и до древната държава Хотан[2], а през 3 век – и до Индия. По-късно то навлиза и в Европа, Средиземноморието и други азиатски страни.

Бубарството в България се е практикувало още през VII – XI век, но особено силно се развива в края на XIX век. От особено значение е фабриката на Стефан Карагьозов във Велико Търново, основана през 1861 г. В края на 80-те години на XX век в България са произвеждани 1500 тона сурови пашкули, а страната е заемала 8 място в света и първо в Европа по производство.[3]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Patricia Buckley Ebrey. 2005. China: A Cultural, Social and Political History. Wadsworth Publishing. стр.7. ISBN 0618133879.
  2. Hill, John E. 2003. „Annotated Translation of the Chapter on the Western Regions according to the Hou Hanshu.“ 2nd Draft Edition. Appendix A.
  3. Ценов П., Петков З., Аркова-Пантелеева Д., Василева Й., „Бубарство“, сп. „Земеделие плюс“. бр. 5. 2009.