Будистки празници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  • Весак: Рожденият ден на Буда, познат като Весак е един от един от най-големите празници в годината. Той се празнува на първия ден с пълна луна през май или през четвъртия лунен месец, който обикновено се пада май или по време на високосна година месец юни. В някои страни това събитие е повод не само, за да отпразнуват раждането, но и просветлението както и влизането на паранирвана на Буда [1].
  • Магха Пуджа: Магха Пуджа е важен религиозен фестивал празнуван в Тайланд, Камбоджа, Лаос в деня на пълната луна в третия месец по лунния календар (който обикновено се пада през март) [1][2].
  • Рождения ден на Буда:Известен още като „Ханаматсури“ [1] се празнува на 8 април, а в Япония фигурки на Буда като бебе ритуално се измиват с чай [1].
  • Асалха Пуджа: Известен още като „Денят на Дхама“ празнува първата проповед на Буда в деня на пълнолунието на осмия лунен месец се пада приблизително юли [2].
  • Упосатха: Този ден е известен още като ден на спазването, съществуват четири свети дни на нова, на пълната и четвъртината луна всеки месец [2].
  • Катхина: Церемонията на даряване на роби се провежда всеки ден до края на ритрийта Васа. Новите роби и други принадлежности биват предлагани от миряните на монаси.
  • Денят Абхидама: Според бирманските вярвания този ден празнува момента, когато Буда отива в рая Тушита, за да научи майка си на Абхидама. Той се празнува на пълната луна от седмия месец на бирманската лунна година, която за почва през април [2][3].
  • Сонгкран: Това е тайландски фестивал, който трае три дни през април, а по време на който хората почистват къщите си и дрехите си както и ръсят парфюмирана вода върху монасите, послушниците както и върху всеки друг човек наоколо. Състезанията с лодки също са част от празника [2].
  • Лои Кратхонг:Когато реките и каналите са пълни с вода, този фестивал се провежда във всички части на Тайланд в нощ на пълнолуние в дванадесетия месец по лунния календар. Чашки с листа, свещи и ароматни пръчици се пускат върху водата, символизирайки изчезването на лошия късмет [2].
  • Мадху Пурнима: Състои се в деня на пълнолунието през месец бхадро (август или септември). Деня празнува събитие при което Буда се оттегля в гъсталаците на гората Парилейя, за да внесе мир между две групи каращи се ученици [2].
  • Фестивала на орането: По време на половинката луна през май два вола теглят ралото, боядисано в златно. Зад тях ги следват две момичета, облечени в бели дрехи с разпръснати семена ориз. Така те отпразнуват първия миг на просветлението на Буда [2].
  • Фестивал на слона: Буда използвал примера за дивия слон, който трябва да бъде впрегнат, в подчинение за да може бъде обучен. Той казва, че човек, който е нов в будизма трябва да поддържа специална връзка с по-възрастен будист. Този фестивал се провежда през третата събота на ноември [2].
  • Фестивал на зъба: В Шри Ланка се намира храма, който съхранява реликва от зъба на Буда. Не се позволява гледането му, но веднъж годишно се провежда процесия в негова чест при пълнолуние през август [2].
  • Уламбана: „Денят на прадедите“ се празнува от първия до петнадесетия ден на осмия лунарен месец. Това е деня в който монасите завършват техния дъждовен ритрийт. Смята се, че много монаси по време на техния ритрийт са постигнали напредък и заради това тяхната сфера на достойнства се е разширила. Светските поклонници правят дарения от името на своите прадеди и посвещават достойнствата си на тези, които страдат в сферата на претите (гладните духове), за да ги освободят от тяхното страдание [2].
  • Рождения ден на Авалокитешвара: Този празник чества идеала за бодхисатва. През деня на пълната луна през март този ден символизира съвършенството на състраданието на Махаяна в Тибет и Катай.
  • Деня Бодхи: Това е празник, който ознаменува деня в който историческия Буда е преживял просветление [4][1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д buddhism.about.com // Архивиран от оригинала на 2017-02-18. Посетен на 2014-04-23.
  2. а б в г д е ж з и к л www.buddhanet.net
  3. Melton, J. Gordon. Religious Celebrations: An Encyclopedia of Holidays, Festivals, Solemn Observances, and Spiritual Commemorations. ABC-CLIO. p. 4. ISBN 978-1-59884-205-0.
  4. familydharma.pulelehuadesign.com, архив на оригинала от 6 декември 2017, https://web.archive.org/web/20171206005817/http://familydharma.pulelehuadesign.com/bodhi.htm, посетен на 23 април 2014 
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Buddhist holidays в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​