Букурещки университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Букурещки университет
Universitatea din București
Sigla-UB.jpg
Universitatea din Bucuresti.jpg
Ректорат на Букурещкия университет и Факултет по география
Девиз на латински: Virtute et sapientia
(на български: С чест и мъдрост)
Основаване 1864
Вид Държавен
Ректор Мирча Думитру
Преподаватели 1279
Студенти 34 000
Местоположение Букурещ, Румъния
Уебсайт unibuc.ro
Sigla-UB.jpg
Букурещки университет в Общомедия

Букурещки университет (на румънски: Universitatea din București) е най-големият държавен университет в Румъния, намиращ се в Букурещ.

Oснован e през 1864 г. с указ на княз Александру Йоан Куза, първоначално като Академия „Св. Сава“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Проект за сграда на Букурещкия университет, 1857

През 1694 г. Константин Брънковяну, владетел на Влахия, основава Княжеската академия „Св. Сава“ в Букурещ, в която се изнасят лекции на гръцки език. През 1776 г. Александру Ипсиланти реформира учебната програма, като започва да се преподава на френски, италиански, латински. През 1859 г. е създаден Юридическият факултет. През 1857 г. Карол Давила създава Национално училище по медицина и фармация. През същата година е положен основният камък на университетската сграда в Букурещ.

Основната сграда на Букурещкия университет в периода между световните войни, със старата сграда на Факултета по история

Оригиналният проект на основната сграда на университета е от Александру Оръску. На 4/16 юли 1864 г. княз Александру Йоан Куза създава университета, като обединява факултетите по право, науки и литература. През следващите години се създават нови факултети и институти: Богословски факултет (1884), Институт по геология (1906), Институт за електротехника (1913), Факултет по ветеринарна медицина (1921), Фармацевтичен факултет (1923), Институт по съдебна медицина (1924).

През 1956 г. студентски лидери, главно от този университет, планират мирен протест срещу комунистическия режим в Румъния, но са насилствено възпрепятствани.

През 1996 г. Емил Константинеску, тогава ректор на Букурещкия университет, е избран за президент на Румъния, побеждавайки на изборите Йон Илиеску.

Рейтинги[редактиране | редактиране на кода]

Scimago Lab, основавайки се на данни, събирани между 2007 и 2011 г., поставя Букурещкия университет на 1050-о място в света, на 52-о в региона и на 5-о в страната по броя на публикациите на изследователите му.[1]

През 2012 г. QS World University Rankings включва Букурещкия университет в Top 700 на университетите в света, заедно с още три румънски университета.[2][3]

Факултети[редактиране | редактиране на кода]

Днес Букурещкият университет има 18 факултета, покриващи области като естествени, хуманитарни и социални науки, както и теология.

Факултетът по право

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]