Булвест 2000

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Булвест 2000
Основана 1990 г.
Седалище Flag of Bulgaria.svg СофияБългария, България
Продукти Книги
Уебсайт bulvest.com/bg

Издателство „Булвест 2000“ е частно българско издателство, създадено през 1990 година, което бързо се утвърждава като едно от най-големите учебникарски издателства в страната ни.

Член на Асоциация „Българска книга“.

В областта на образователната литература за деца издателството работи и с чуждестранни партньори, сред които от 2013 година и германската издателска група „Клет“.[1]

„Булвест 2000“ разполага с модерна система за пълна предпечатна подготовка и експонация, както и собствена печатна база.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Управител на издателство „Булвест 2000“ е Владимир Топенчаров.[2]

Главен редактор на издателство „Булвест 2000“ е Венета Христова.[3]

История[редактиране | редактиране на кода]

Основатели на „Булвест 2000“ са проф. Владимир Топенчаров и доц. Чавдар Стефанов.

Първото сериозно изпитание за издателсвото се поява през 1992 г., когато трябва да бъдат подготвени учебниците по история за V и VI клас по силно ревизираната нова програма. „Булвест 2000“ трябва да сформира екип, който в краткия срок от 2-3 месеца да напише учебниците и съпътстващите ги помагала.[4]

През 1994 г. оперативното управление поема Владимир Топенчаров-син.[4]

В началото издателството стартира с 3-4 служители. Към 2007 г. на щат са 35 души.[4]

Анубис-Булвест[редактиране | редактиране на кода]

Собствениците на „Анубис“ и „Булвест 2000“ обединяват бизнеса си през 2007 г., но запазват отделните издателства като търговски марки, като сливат единствено търговските си отдели в „Анубис-Булвест“.[5]

Издания[редактиране | редактиране на кода]

През последните няколко години издателството осигурява значителен дял от продукцията на учебници и учебни помагала по всички учебни дисциплини на образователната система в държавата. Учебната му литература е предназначена за деца, ученици, студенти и учители и активно участва във формирането на тенденциите, като следва приоритетите на българската образователна политика. Издадени са вече над 800 заглавия, написани от известни учени, университетски преподаватели и утвърдени учители.

Издателство „Булвест 2000“ работи с едни от най-успешните авторски колективи, с известни художници и дизайнери, наложили се през годините в условията на непрекъснато разрастваща се конкуренция. На щат към издателството работят повече от 90 професионалисти.

С изданията на „Булвест 2000“ хиляди деца от българските общности зад граница изучават родния език, историята и географията на България.

Екипи[редактиране | редактиране на кода]

Ръководители на авторските колективи на учебниците са: по Български език – проф. Кирил Димчев, по Литература - проф. Мария Герджикова, Доротея Табакова и Вера Котева, по Математика – Мариана Богданова, по Човекът и природата – Максим Максимов, по Човекът и обществото – Румен Пенин, по Английски език – Румяна Атанасова, по Руски език – Лиляна Изворска, по Физика и астрономия – Максим Максимов, по Химия и опазване на околната среда – Марко Кирилов и Георги Нейков.

Сред илюстраторите и дизайнерите, които създават учебниците на „Булвест 2000“ са Тоня Горанова, Цвятко Остоич, Боряна Паскалева, проф. Владислав Паскалев, Божидар Кьосев.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]