Булгари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за италианската бижутерска марка. За едноименната фамилия от Корфу вижте Булгари (Корфу).

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Булгари.

Булгари /произнася се Бу̀лгари/ е италианска компания за луксозни стоки. Името на компанията се изписва BVLGARI с традиционната римска азбука, където V съответства на съвременното U. От октомври 2011 собственик на компанията е френският гигант LVMH.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сотириос Вулгарис от куцовлашкото село Каларитес е основател на марката. Видно и от фамилията, той е син на български емигранти.[източник? (Поискан преди 25 дни)] Започва кариерата си като бижутер в Парамития (Епир, Гърция), където първият му магазин все още може да се види. През 1877 г. заминава за остров Корфу, а след това за Неапол.

През 1881 г. Сотириос се мести в Рим, където през 1884 г. той основава компанията си, отваряйки втория си магазин в Via Sistina. Магазинът в Via Sistina след това е заменен от сегашния флагман магазин в Via Condotti открит през 1905 г., вече с помощта на двамата си синове Булгари – Константин (1889 – 1973) и Джорджо (1890 – 1966).

Източници[редактиране | редактиране на кода]