Булгари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Булгари.

Булгари /произнася се Бу̀лгари/ е италианска компания за луксозни стоки. Името на компанията се изписва BVLGARI с традиционната римска азбука, където V съответства на съвременното U. От октомври 2011 собственик на компанията е френският гигант LVMH.

История[редактиране | редактиране на кода]

Булгари стара фамилия от Епир, населявала остров Корфу през 15 - 18 век, известна с производството на фини сребърни накити от филигран. Основоположникът на рода е легендарният Елеазар "Принц български". През 16 век. фамилията е вписана в Златната книга на благородниците от Керкира (Корфу), а през 18 век. - на благородниците от Венеция.

Бижутерът Сотириос Булгарис емигрира от родната си Парамития в Италия, където отваря първия си магазин - на улица Систина в Рим. През 1905 г., с помощта на двамата си сина Константино и Джорджо, той открива нов магазин в Рим - на улица Кондотти, който и днес е най-представителният и най-внушителен магазин на Булгари.

През десетилетията красивите скъпоценни камъни и бижута стават все по-популярни, а след Втората световна война модната къща се отдръпва от стриктните правила на доминиращата френска школа и създава свой уникален стил, вдъхновяван от гръцкия и римския класицизъм, италианския Ренесанс и от идеите на известната Римска школа на златарите от 19 век.

Освен с бижута, компанията днес е известна и със своите козметични серии, аксесоари, чанти, часовници и хотели.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]