Булгаризъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Българизмът е обществено течение, поставящо си за основна задача ревизия на официалната историография в Татарстан и признаване за нелегитимно употребяването на етнонима „татари“ по отношение на волжките татари.

Идеологията на Българизма[редактиране | редактиране на кода]

Част от българистите са просто изследователи и любители на прабългарската история и култура. Някои от тях се застъпват за преименуването на казанските татари във волжки българи и създаване на република „Идел-Урал“ в състава на Руската федерация. Прабългаристите считат татарите в Поволожието за преки потомци на волжките прабългари. Те искрено се смятат за патриоти на своя народ и отечество, а има и такива, които не скриват своите националистически възгледи.

История на движението[редактиране | редактиране на кода]

Българистите смятат Сардар (Гинанутдин) Ваисов и „Ваисовците“ за основатели на движението. Той в техните очи се е превърнал в мъченик, загинал за техните „прабългарски“ идеали.

Клуб „Булгар ал-Джадид“[редактиране | редактиране на кода]

През 1981 година в Казан се образува нелегален клуб на българистката интелигенция (около 10 души), който започнал подготвителна работа за създаване в бъдеще на културно-историческо общество. Членовете на клуба установили връзка с Митхад Ваисов, син на героя Сардар Булгари (1878 – 1918), и се отправили на епиграфически експедиции в Задказанието, където изучавали и изследвали прабългарски надгробни паметници от XVI-XIX в, както и материали за национално-освободително движение от втората половина на XIX и първата четвъртина на XX век. През пролетта на 1981 г. във вестника „Вечерняя Казань“ се появяват няколко статии, непосредствено посветени върху ендоетнонима (самоназванието) на тюрките в Поволжието и Приуралието. Накрая, след необходимите подготвителни работи, на 27 август 1988 г. в сградата на музея на Хабдула Тукай (Габдуллы Тукая) се състояло първото организирано заседание, на което е решено той да се назовава „Булгар Ал Джадид“ (Новите прабългари). На 23 октомври на малкото поле на централния стадион в Казан се състоял митинг с лозунг „Ние сме българи“. Повече от 300 души вземат участие в него. На митинга били прочетени приветствени телеграми от прабългари от Москва, Киев, Башкортостан, Вилнюс. В настоящия момент клубът продължава културно-просветната си дейност.

Прабългарски национален конгрес[редактиране | редактиране на кода]

През 2002 година 701 души в Русия са се самоопределили като прабългари

Прабългарският национален конгрес (БНК) е създаден на 9 юни 1990 г. Основан към музея Хабдула Тукай (Габдуллы Тукая) по инициатива на някои представители от волжско-прабългарската интелигенция (Р. Кадыров, Ф.Г. Нурутдинов), този клуб обединил привържениците, които са за възраждането на прабългарските традиции и обичаи. Най-важна цел в дейността на „Булгар-аль-Джадид“ станала борбата за възвръщане на „исконния“, както смятат членовете на клуба, етноним „българи“, като нарицателно за сегашния народ на Република Татарстан, наричани официално татари – име, според тях, дадено на волжките българи от болшевиките. Непризната от държавата, организацията се разпростряла и извън пределите на Татарстан. През 90-те години на ХХ век активност на местно ниво проявяват отделенията в Москва, Оренбург, Уляновск, Чита. По отношение на Татарстан най-активно членове на БНК се проявяват в Казан (според сведения на Г.З. Халилов през август 1997 г. в Казан съществуват 27 първични „прабългарски“ организации). Освен това през тези години в градовете местните българисти сформирали още един тип обединения – така наречените „прабългарски общини“, които сами по себе си представляват национално-културни автономии. Не е ясно точно какъв вид икономическа организация представляват. В същото време голямо внимание се отделя по въпросите за екологичната безопасност, особено в контекста на съхраняването на етническата среда. Идеологията на БНК утвърждава съществуването на „прабългарски естествен манталитет“, който по тяхно мнение „се е формирал в доислямските времена и е взел в себе си част от мюсюлманското съзнание“.

Съвременното движение[редактиране | редактиране на кода]

Понастоящем „българист“ може да се нарече привърженик на прабългарската теория за произхода на казанците.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]