Булгари (Корфу)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за фамилията от Корфу. За италианската бижутерска фамилия от Епир вижте Булгари.

Булгари е фамилия от остров Корфу, която според семейната хроника имат не само генеаологичен, но и етимологичен произход със средновековната българска аристокрация от времето на Второто българско царство.

Фамилията със собственото си име Вулгарис/Булгарис, т.е. „българи“ се появява в началото на 16 век в документи на староиталиански език, който е официален език на остров Корфу по това време (част от владенията на Венецианската република). За родоначалник или своеобразен „баща“ на фамилията документите сочат някой си Стефан Елеазар (Стефан Лазар), като в документите на староиталиански на семейната хроника, корените на фамилията са във варварските народи от поречието на река Волга, които се преселили по-късно в римска Мизия при планината Хемус.

Покровител на фамилията е Свети Спиридон, чиито мощи се пазели от фамилията като семейна реликва на остров Корфу. Интересна особеност от семейната хроника е обстоятелството, че като предтеча на фамилията се сочи късносредновековната династия Лазаревичи и народът на трибалите („трибелианите“ в хрониката), приети през 19 век като старосръбски от радетелите за Велика Сърбия от средата на 19 век.

От друга страна, хрониката свързва произхода на фамилията си с цар Иван Срацимир (чиято дъщеря Доротея Срацимир е първата кралица на средновековна Босна)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • „Из историята на фамилията Булгари. Една семейна хроника“ – български превод от пълното издание на гръцки език.