Бунд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за еврейската социалистическа партия. За надигането срещу властта вижте бунт.

Бундът (Всеобщ еврейски работнически съюз в Литва, Полша и Русия) (идиш בונד Бунд - «съюз», пълно наименование -אַלגעמיינער ייִדישער אַרבעטערסבונד אין ליטע, פּוילן און רוסלאַנד (Алгемейнер Йидишер Арбетер Бунд ин Лите, Пойлн ун Русланд) е еврейска социалистическа партия, основана през 1897 година в Руската империя. Партията е действала в Русия, Полша и Литва от 1890-те до 1940-те год.

Днес групи бундисти има в САЩ, Канада, Австралия, Израел и Великобритания.

Числеността на членовете на Бунда в Руската империя нараства за 10 год. от около 34 хил. през 1905/07 (по времето на Първата руска революция) на приблизително 340 хил. по време на Февруарската революция.

Идеология[редактиране | редактиране на кода]

Бундът е ляво-социалистическа партия, застъпваща идеята за "дълбока" демокрация и за национализация или по-точно публична собственост върху средствата за производство. Бундът официално следва и застъпва линията на традиционния демократичен марксизъм.

Бундът е за национално-културна автономия на източноевропейското еврейство (виж история на евреите в Полша и история на евреите в Русия), както и за създаване на светска система за просвещение сред евреите, поддържаща развитието на културата на идиш. Членовете на Бунда са вярвали, че благодарение на това, тези евреи няма да се асимилират и ще опазят своята верска и културна обособеност. Бундът е антирелигиозна партия, и като такава се обявява против репатрирането на евреи в Палестина.

Учредяване и дейност[редактиране | редактиране на кода]

Бундът се заражда след Майските закони в рамките на линията на уседналост. Първите обществени прояви на бунда са от 1890-те год. до Първата руска революция. Активистите на движението са евреи-марксисти, занимаващи се с пропаганда и агитация на идеи. Бундът е учреден на 25-27 септември 1897 г. на конгрес във Вилнюс от представители на еврейски социалдемократически организации от Вилнюс, Минск, Бялисток, Варшава, Витебск. Започват да излизат и съюзните издания "Гласът на работниците" и работническото списание "Еврейският бизнес". До края на 1900 г. организация има комитети в 9 града на Руската империя. Още със създаването си по време на Първият световен ционистки конгрес, провел се в Базел, Бундът попада във фокуса на вниманието на Царската тайна полиция, известна като Охранка. Все по това време излизат и станалите постфактум скандални "Протоколи на Ционските мъдреци".[източник? (Поискан преди 20 дни)]

Бундът се бори за премахването на всички изключителни или специални закони срещу евреите (които са в сила в повечето европейски империи от края на XVIII век до началото на ХХ век). Бундът иска пълна еврейска еманципация - гражданска и политическа равнопоставеност на евреите, с право за еврейското население да ползва майчин език и да има самостоятелни юрисдикции, местно-регионално самоуправление с национално-културна автономия, включително автономия по въпросите на културата.[източник? (Поискан преди 20 дни)]

Членовете на Бунда се снимат с телата на своите другари, убити в Одеса по време на Първата руска революция от 1905 г.

Членовете на Бунда се включват активно във всички руски революции в началото на 20 век. В революцията от 1905/07 г., Бундът участва с 274 свои организации, с почти 34 000 членове. В тактиката си за борба срещу империализма, Бундът до ноември 1906 г. е на позицията в подкрепа на болшевиките и за съюз между пролетариата и селяните. След 1906 г. Бундът се присъединява към меншевиките, т.к. меншевиките смятат, че концепцията на Бунда за "националната културна автономия" не противоречи на Националната програма на Руската социалдемокрация в лицето на Руската социалдемократическа партия и до октомври 1910 г. около 2 хиляди бундисти се вливат в редовете на меншевишката партия. Бундът също така иска съботата (шабата) да е неработен ден, а не неделята. В по-голямата си част бундистите са застъпници на т.нар. австро-марксизъм.[източник? (Поискан преди 20 дни)]

Демонстрация на Бунда в 1917 г.
Марек Еделман - довоенен член на Бунда, участник във въстанието във Варшавското гето

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Овруцкий Л. М., Червякова М. М. Бунд — известный и неизвестный // Родина. — 1991. — № 9—10.
  • Политические партии России. Конец XIX — начало XX века. — М., 1996.
  • Червякова М. М. О противоречиях Бунда // История национальных политических партий России: Мат.конф.. — М.: 1997. — С. 108 — 119.
  • Финасова И. С. За революцию и реформы. Программа и тактика Бунда в 1905—1907 и 1917 годах //
  • Россия в XX веке: Реформы и революции. — М.: 2002. — Т. 1. — С. 229—240.
  • Нам И. В. Национальная программа Бунда: Коррективы 1917 года // Вестн. Том. гос. ун-та. — Томск: 2003. — № 276. — С. 83—89.