Бундестаг (Германия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Бундестаг.

Бундестаг
Bundestag
Пленарната зала на Бундестага
Пленарната зала на Бундестага
Обща информация
Тип еднокамарен
Избирателна система смесен тип избирателна система
Мандат 4 години
Ръководители
Председател Волфганг Шойбле
Партия ХДС
Избран 24 октомври 2017 г.
Състав
Членове 709
Bundestag0321.svg
Допълнителна информация
Основаване 1949 г.
Последни избори 24 септември 2017 г.
Седалище Райхстаг, Берлин
Уебсайт www.bundestag.de
Бундестаг в Общомедия

Германският Бундестаг (на немски: Deutscher Bundestag) е парламентът на Федерална република Германия, със седалище в историческата сграда на Райхстага в Берлин. В политическата система на Германия той е единственият законодателен орган на федерацията, легитимиран чрез преки избори от народа. Трябва да се разграничава от парламентите на отделните федерални провинции, наречени Ландтаг. Бившата горна камара (сенат) на германския парламент бе премахната след референдум през 1998 г.

Периодът му на дейност е 4-годишен, а поради особености в избирателната система членовете му варират около 600 души. Федералното събрание е конституционният орган, избиращ президента на Германия.

Функции[редактиране | редактиране на кода]

Най-важните функции на Бундестага са приемане на закони, избор на федерален канцлер и контрол на действията на общото държавно управление. На заседанията на парламентарните комисии се осъществява главната работа по подготвянето на законите. В хода на заседанията трябва да бъдат съгласувани политическата воля и експертните мнения и оценки в съответната област. На комисиите е възложен контролът на държавното управление, започвайки с комисията по външната политика и стигайки до комисията по бюджета.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]