Бурята

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Буря.

Бурята
The Tempest
Просперо и Ариел
Просперо и Ариел
Информация
Автор Уилям Шекспир
Създадена 1610-1611
Оригинален език английски
Жанр драма
Вид драма
Премиера 1 ноември 1611
Двореца Уайтхол
Глоуб Тиътър
Бурята в Общомедия
Миранда

„Бурята“ (на английски: The Tempest) обикновено се смята за последната пиеса на Уилям Шекспир. Първото известно представление се е състояло на 1 ноември 1611 г. в Двореца Уайтхол в Лондон. Била е представяна също в Глоуб Тиътър и Блекфрайърс.

Обикновено е класифицирана като един от късните му романси, в които Шекспир проявява загриженост за семейните връзки и помирение с митичните обстоятелства.

Датиране и източници[редактиране | редактиране на кода]

Датиране

Повечето учени смятат, че „Бурята” е написана през 1610-11 г. Общоприето е, че това е последната пиеса, която Шекспир сам пише, въпреки, че някои от учените поставят под въпрос и двете твърдения. Те отбелязват, че е невъзможно да се определи дали пиесата е написана, преди, след или по същото време с написването на „Зимна приказка”, чието създаване е също толкова проблематично. Едуард Блънт влиза в „Бурята” в регистъра на канцеларите на 8 ноември 1623. Това е една от 16-те Шекспирови пиеси, които Блънт регистрира на тази дата.

Съвременни източници

За сюжета на „Бурята” очевидно няма само един-единствен източник, изглежда пиесата е създадена чрез сливането на няколко източника. От източник стипендия от 18 в. изследователите предлагат пасажи от Naufragium (1523) на Еразъм и 1555-те превода на Питър Мартър Де орбо ново (1530) от Ричард Едън. В допълнение, A True Reportory of the Wracke and Redemption of Sir Thomas Gates, Knight на Уилям Стрейчи , доклад по истински случай, показващ корабокрушението на корабът „Sea Venture” през 1609 г. на остров Бермуда, докато плава към Вирджиния , e смятан от повечето критици за един от основните източници на Шекспир поради някои словесни, сюжетни и тематични прилики. Въпреки че не е публикуван до 1625 г., докладът на Стрейчи, един от няколкото, описващи инцидента, е от 15 юли 1610 г., а критиците твърдят, че Шекспир евентуално го е видял на ръкопис по някое време през същата година. E.K. Chambers смятат True Reportory за основен източник на Шекспировата пиеса. Съвременните редакторит на Arden смятат, че Шекспир със сигурност е използвлал конкретни пасажи от Стрейчи и Монтен в пиесата си. Има обаче известен скептицизъм относно предполагаемото влияние на Стрейчи в пиесата. Кенет Мюър твърди, че въпреки че няма съмнение, че Шекспир е прочел True Reportory на Стрейчи и други разкази, степента на вербалните ехота на Бермуда в памфлетите е преувеличена. Едва ли има корабокрушение в историята или фантастиката, в което да не е споменато разцепване, при което корабът не е потопен заради товара си, в което пътниците не се смятат за изгубени, в което северните ветрове да не са остри, и в което никой не стига до брега, държейки се за останки. Следва да кажем, че докладът на Стрейчи за корабокрушението е съчетан със спомените на „Сейнт Пол " и колоквиума на Еразъм. Друг оцелял на Sea Venture, Силвестър Журдейн , също публикува доклад- A Discovery of The Barmudas на 13 октомври 1610 г. Едмънд Малоун спори относно 1610-11 г – годините на създаване на доклада от Журдейн и докладът A True Declaration of the Estate of the Colonie in Virginia датиран от 8 ноември 1610 г.

Други източници

Цялостната структура на пиесата може да се отнесе към традиционната италианска комедия dell'arte , която понякога включва магьосник и неговата дъщеря, техните свръхестествени помощници и редица селяни. В комедията често се срещат клоун, известен като Арлекино (или неговия предшественик, Зани ) , който има и партньор Бригела , които поразително приличат на Стефано и Тринуло; глупав неаполитански гърбушко, който прилича на Калибан; и умна и красива Изабела, чийто богат и манипулативен баща, Панталоне , непрекъснато й търси съпруг, като по този начин е отразена и връзката между Миранда и Просперо. Описанието на Гонсало за идеалното общество (2.1.148-157, 160-165) отразява тематично и вербално есето на Монтен " За Канибалите" , преведено на английски език и публикувано от Джон Флорио през 1603 г. Монтен хвали местното население на Карибите: "Това е нация ...която не познава писмеността, не познава числата, няма имена за магистратите, нито за политическото превъзходство,няма никаква служба, богатство или бедност; никакви договори, никакви наследявания, никакви дивиденти, никаква окупация, а бездействие; никакво уважение във взаимоотношенията , никакво облекло, а натуралност; думите предателство, разсейване, похвали, завист, отвличане и помилване, никога не са били чувани сред тях. " В допълнение, много от себеотрицателната реч на Просперо (5.1.33-57) повтаря речта на Медея в поемата на Овидий „Метаморфози” .

Текст[редактиране | редактиране на кода]

Бурята представя относително малко текстови проблеми в сравнение с много други пиеси на Шекспир. За пръв път публикувана в Първото фолио през декември 1623 г., пиесата е на първо място в тома. Тя има по-сценични направления от всички други пиеси на Шекспир, въпреки че те изглежда са били написани за читатели, а не за актьори. Изследователите са достигнали до извода, че редакторите на тома, Джон Хеминес и Хенри Кенел , са включили указанията, за да помогнат на читателите. Те имат колебания относно маската в Четвърто действие, според тях тя евентуално е добавена за сватбата на принцеса Елизабет и Фредерик през 1613 година. Други изследователи смятат, че това е малко вероятно, те твърдят, че изваждането на маската от пиесата създава повече проблеми, отколкото решава.

Теми и мотиви[редактиране | редактиране на кода]

Театърът

"Бурята" изрично се концентира върху собствената си природа като пиеса, авторът често рисува връзки между изкуството и театралната илюзия на Просперо; корабокрушението е спектакъл, който Ариел изпълнява, докато Антонио и Себастиан са екип в едно действие. Просперо дори се позовава на театърът „Глобус” , когато описва целия свят като илюзия: "великият глобус ... ще се разпадне ... както този несъществен спектакъл" . Ариел често се превъплъщава във фигури от класическата митология, например нимфи, харпии и Церес, действайки като последната в маска и антимаска, които Просперо създава. Ранните критици, като Томас Кемпбъл през 1838 г., виждат това постоянно представяне на театъра като индикация, в която Просперо е трябвало да репрезентира Шекспир ; отричането на героя от магията, сигнализира и символизира Шекспировото оттегляне от сцената. Тази теория продължава да съществува сред по-късните критици и остава твърдо в критичния канон.

Магията

Магията е била изключително оспорвана тема по времето на Шекспир. В Италия през 1600 г. Джордано Бруно , известен със своите окултни интереси, е изгорен на клада заради обвинение в ерес. Извън католическия свят, в протестантска Англия, където Шекспир написва „Бурята” , магията също е тема табу; не всички "магии", обаче, се считат за зло. Няколко мислители взимат по-рационален подход към науката на свръхестественото, с решимостта да разкрият влиянието на необичайния феномен. Немецът Хайнрих Корнелий Агрипа е бил един от тези мислители. Той публикува в De Occulta Philosophia (1531, 1533) своите наблюдения върху "божествената" магия. Работата на Агрипа повлиява на д-р Джон Дий , англичанин и студент по свръхестествени явления. Когато крал Джеймс се възкачил на трона, Дий бил преследван и атакуван заради вярата си, но успял да се защити успешно, обяснявайки божествената природа на своята професия. Въпреки това, той умира позорно през 1608 г. Шекспир също така внимателно прави разграничение, когато създава образа на Просперо. Просперо е представен като рационален, а не окултист, магьосник. Той прави това, като създава контраст между него и Сикоракс. Сикоракс се кланя на дявола и е изпълнена със "земни и отвратителни заповеди". Тя бива неспособна да контролира Ариел, който е "твърде деликатен" за такива тъмни задачи. Рационалната доброта на Просперо му позволява да контролира Ариел, докато Сикоракс може да го хване единствено в капана на едно дърво. Магията на Сикоракс често се описва като разрушителна и ужасна, докато за тази на Просперо се казва,че е чудна и красива. Просперо се опитва да поправи нещата в своя свят чрез магията си и когато това се случва, се оттегля и освобождава Ариел.

Душата

„Бурята” може да се интерпретира и като последния трактат на Шекспир за човешката душа, или по-специално Ренесансовата концепция за тристранната душа, разделена на вегетативни, чувствителни и рационални сфери, описани в тристранната теория на Платон за душата и християнската философия. Това по-късно е описано и от Зигмунд Фройд като ID, его и супер-его. За първи път неговата теория се свързва с „Бурята” чрез прожекцията от 1956 на „Забранената планета” от Кирил Хюм, Ървинг Блок и Алън Адлер. Филмът представя Калибан като "чудовището от ID", въпреки че теорията е отхвърлена като "остаряла" в това въображаемо бъдеще; отхвърлена е и от Джеймс Е. Филипс през 1964 г. Просперо е заточен на остров със символа на своята "вегетативна" природа - Калибан - и своята по-висша, "чувствителна" или свръхестествена страна - Ариел. В някои продукции, един и същ актьор е играел и трите роли, правейки ги символи на конфликта, заедно с един напълно осъвременен или пробуден Просперо - този между суровата егоистична физичност и една по-висша, мистична страна. Според тази теория, една от многото, докато Просперо се бори с тези качества и загуби в книгите, той е изгонен от Милано. На финала на пиесата, той успява да приеме своята основна, брутална природа ("това нещо на тъмнината, аз признавам за мое", казва той, когато поема отговорност за Калибан), прекъсва връзката си с по-висши, мощни сили и освобождава Ариел. Отказвайки се от магията и признавайки бруталния потенциал на своята природа, той вече може да се върне на мястото си като дук, със съгласие от публиката: "както бихте ми простили престъпленията, нека вашата низхождение ме освободи".

Критика и тълкуване[редактиране | редактиране на кода]

Жанр

Историята черпи много от традицията на романтизма - фиктивен наративен набор, далеч от обикновения живот. Романсите обикновено се основават на теми като свръхестественото, скитането, изследването и откриването. Те често са били създавани в крайбрежни региони и обикновено се характеризирали с екзотични, фантастични места и теми за прегрешение и изкупление, загуба и възстановяване, изгнание и обединение. В резултат на това, докато „Бурята” първоначално е създадена като комедия в Първото портфолио на Шекспировите пиеси, редакторите са избрали да му дадат по-специфичния етикет Шекспиров романс. Подобно на другите романси, пиесата е повлияна от тогавашния нов жанр на трагикомедията, въведен от Джон Флетчър през първото десетилетие на 17-ти век и разработен в сътрудничеството между Beaumont и Fletcher, както и развитието на изтънчената поетична форма от Бен Джоунс и Иниго Джоунс по същото време.

Драматична структура

„Бурята” се различава от другите пиеси на Шекспир с по-строгия си, по-организиран неокласически стил. Най-ясната индикация за това е придържането на Шекспир към трите единства в пиесата: "Единство на време, място и действие". Другите пиеси на Шекспир рядко зачитат трите единици, които се осъществяват на различни места, на няколко километра разстояние и в продължение на няколко дни или дори години. Събитията в пиесата се разгръщат в реално време пред аудиторията, дори в последното действие Просперо заявява, че всичко се е случило за повече или по-малко от три часа. Всички действия са обединени в един основен сюжет: борбата на Просперо да си върне дукдоната; тя също е ограничена до едно място - измислен остров, за който много учени са съгласни, че трябва да се намира в Средиземно море. Друго четене предполага, действието се случва в Новия свят , тъй като някои части се четат като доклади за английското и испанското завоевание в Америка. Има и други, които други твърдят, че островът може да представлява всяка земя, която е била колонизирана.

Постколониалност

По времето на Шекспир голяма част от света все още се колонизира от европейски търговци и заселници, а историите идват от Америка, с митовете за канибалите в Карибите, за далечните Еденски градини и за далечните тропически утопии . С героя Калибан (чието име е почти анаграма на Канибал и също прилича на " Карибан ", термин, използван тогава за местните жители в Западна Индия), Шекспир предлага задълбочена дискусия в морала на колониализма. Различни възгледи за това се намират в пиесата, с примери, включващи Утопията на Гонсало , заробването на Калибан от Просперо и последващото негодувание от страна на Калибан. Калибан е показан като един от най-естествените герои в пиесата, той се намира в пряка връзка с природата ( модерната публика го смята за по-благороден от неговите двама приятели от Стария свят , Стефано и Тринуло). Съществуват доказателства, че докато Шекспир е пишел „Бурята” е изготвял и есето на Монтен – „За Канибалите”, което дискутира ценностите на обществата, изолирани от европейските влияния. От 1950 г. насам, започвайки с публикуването на Психология на колонизацията от Октаве Манони , "Бурята" се гледа все повече и повече през лещата на постколониалната теория. Този нов начин на разглеждане на текста изследва ефекта на колонизатора (Просперо) върху колонизацията (Ариел и Калибан). Въпреки че Ариел често се пренебрегва в тези дебати в полза на по-интригуващия Калибан, той все пак е съществен елемент в пиесата. Френският писател Aimé Césaire , в своята пиеса UneTempête (Бурята) поставя „Бурята” (на Шекспир) в Хаити, описвайки Ариел като мулат, който, за разлика от по-непокорния Калибан, смята, че преговорите и партньорството са пътят към свободата от колонизаторите. Фернандес Ретамар поставя своята версия на пиесата в Куба и описва Ариел като богат кубинец, който също трябва да избира между бунт или преговори. Въпреки че учените са предположили, че диалогът му с Калибан в Действие второ, сцена първа, съдържа намеци за бъдещ съюз между тях, когато Просперо се оттегля, Ариел обикновено се възприема от учените като добър слуга в сравнение с Калибан - гледна точка, която аудиторията на Шекспир може би е споделяла. Ариел се използва от някои постколониални писатели като символ на усилията им да преодолеят ефектите от колонизацията върху тяхната култура. Например Мишел Клиф , ямайски автор, казва, че се опитва да съчетае Калибан и Ариел в себе си, за да създаде начин на писане, който да представя културата по-добре. Такова използване на Ариел в постколониалната мисъл далеч не е необичайно- духът е дори и съименник на научно списание, обхващащо постколониалната критика.

Феминизъм

В „Бурята” има само един женски персонаж- Миранда. Други жени, като например майката на Калибан- Сикоракс , майката на Миранда и дъщерята на Алонсо- Кларибел, са само споменати. Поради малката роля, която жените играят в тази пиесата в сравнение с други пиеси на Шекспир, „Бурята” привлича много феминистка критика. Миранда обикновено се счита за напълно лишена от свобода от баща си. Единственият й дълг е да остане чиста и непорочна в очите му. Ан Томпсън твърди, че Миранда, по начин, типичен за жените в колониална атмосфера, напълно е в синхрон с патриархалния ред на нещата, мислейки за себе си като подчинена на баща си. По-малко известни жени, споменати в пиесата, също са подчинени на патриархалния ред, тъй като те са описани само от мъжете на пиесата По-голямата част от казаното от Сикоракс, например, се казва от Просперо. Освен това Стефан Оргел отбелязва, че Просперо никога не е срещал Сикоракс - всичко, което е научил за нея, научил от Ариел. Според Оргел подозрението на Просперо за жените го прави ненадежден източник на информация. Оргел подозира, че е скептичен към женската добродетел като цяло, като цитира двусмислената си забележка за вярността на жена си. Някои богини като Джуно, Серес, Ирис и морски нимфи обаче са в една сцена от пиесата.


Място на действието[редактиране | редактиране на кода]

Действието се развива първо на кораб в морето, а после на безлюден остров.

Действащи лица[редактиране | редактиране на кода]

Просперо- главният персонаж; дукът на Милано. Сега живее на остров и е велик магьосник.

Миранда- дъщерята на Просперо, която се влюбва в принца на Неапол- Фердинанд

Ариел- комично духче, което Просперо спасява от опита на вещицата Сикоракс да го хване в капана на едно дърво. Ариел става роб на Просперо, подчинява се на всички негови заповеди, поради което накрая получава свободата си.

Калибан- обезобразения син на вещицата Сикоракс, който управлява острова преди пристигането на Просперо. Сега той е негов роб, но го презира. В пиесата той изрича множество заклинания.

Сикоракс- алжирска вещица; майка на Калибан. Бива изгонена от острова преди Просперо да пристигне и да пороби духовете.

Ирис, Церес и Джуно- духове

Алонсо- крал на Неапол

Себастиан- коварният брат на Алонсо

Антонио- брат на Просперо; узурпиращ дук на Милано. Заедно със Себастиан планират да убият Алонсо.

Фердинанд- син на Алонсо; влюбва се в Миранда. Той е заслепен от любовта и прави тържествен обет,че е правдоподобен на Просперо и не нарушава целомъдрието на Миранда преди сватбата им.

Гонсало- любезен неаполитански придворен, който помага тайно на Просперо и Миранда, когато те са изтласкани в морето, той им носи храна , вода и книги.

Адриан и Франсиско- лордове

Тринуло- шегаджия, приятел на Стефано

Стефано- икономът на краля, който почти винаги е пиян; приятел е на Тринуло.

Моряци

Нимфи

Жътвари

Духове

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]