Бутонка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Футболните обувки на легендата на ПФК ЦСКА (София) и българския футбол Иван Колев, изложени в Музея на спортната слава на ЦСКА

Бутонка е вид обувка, част от спортна екипировка, наричана така заради издатините върху подметката,[1] която използват футболистите във футболната игра,[2] състезателите по ръгби,[3] бейзбол, австралийски футбол и американски футбол, и които използват основно върху тревно покритие. Целта на бутоните върху подметката е да повишат сцеплението и да осигурят относителен контрол върху стабилността на спортиста.

При различните видове спорт разположението на бутоните върху подметката и техният брой е специфично за играта, която се практикува.

Обувки тип „бутонки“ за бейзбол
Обувки за игра върху изкуствено игрище тип „стоножка“

При практикуване на футбол на изкуствено покритие се използват футболни обувки с множество гумени малки бутони на подметката, които се наричат с наименованието „стоножки“.[4]

Бутоните са издатини на подметката на обувката, които са излети със самата подметка или имат външно закрепване към обувката, като с тяхна помощ състезателите си осигуряват допълнително сцепление с мека или хлъзгава повърхност. Те могат да бъдат с конична или подобна на острие форма и могат да бъдат направени от пластмаса, гума или метал.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бутонки - Обувки - Мъже // www.sportsdirect.bg. Посетен на 12 януари 2021.
  2. Топ 15 на най-добрите футболни бутонки за всички времена - ShopSector.com // www.shopsector.com. Посетен на 12 януари 2021.
  3. Мъжки обувки за ръгби | Спорт и Хоби Онлайн // www.sportihobi.com. Архивиран от оригинала на 2016-10-30. Посетен на 12 януари 2021.
  4. Футболни стоножки - Обувки - Мъже // www.sportsdirect.bg. Посетен на 12 януари 2021.