Бухалковиден плаун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бухалковиден плаун
Lycopodium clavatum 151207.jpg
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Спорови растения (Pteridophyta)
клас:Еднаквоспорови (Lycopodiopsida)
разред:Плауноцветни (Lycopodiales)
семейство:Плаунови (Lycopodiaceae)
род:Lycopodium
вид:Бухалковиден плаун (L. clavatum)
Научно наименование
Linnaeus, 1753 г.
Бухалковиден плаун в Общомедия
[ редактиране ]

Бухалковидният плаун (Lycopodium clavatum) е един от най-често срещаните видове плауновидни растения. Въпреки че е разпространен почти по целия свят, включително и в България, той се среща предимно в незасегнати от земеделието местности и в някои райони е застрашен вид.

Бухалковидният плаун е спорово васкуларно растение, обикновено плъзящо по земята със стъбла, достигащи 1 m дължина. Стъблата са разклонени и гъсто покрити с малки спирално подредени листа. Те са с дължина 3 – 5 mm и ширина 0,7 – 1 mm, стесняващи се към върха. Спороносните разклонения на стъблото се издигат на 5 – 15 cm над земята и имат по-малко листа от хоризонталните разклонения. Спорофилите са жълто-зелени, дълги 2 – 3 cm и широки 5 mm. Хоризонталните стъбла образуват корени на малки интервали по дължината си, като по този начин могат да растат на неограничено разстояние.

Спорите на бухалковидния плаун, при достатъчн концентрация във въздуха, действат като експлозив. В ранните години на фотографията те са използвани вместо светкавица.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lycopodium clavatum“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.