Покемон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бълбасор)
Покемон
Pokémon
Жанрекшън, приключенски, фантастика
Страна Япония
Езикяпонски
Сезони22
Епизоди1052
Продукция
Изпълнителен продуцентOLM, Inc.
Разпространение
ТВ каналTV Tokyo
Картина4:3 (SD)
16:9 (HD)
ЗвукСтерео
Излъчване1 април 1997
Външни препратки
Официален уебсайт
Покемон в Общомедия

„Покемон“ (на английски: Pokémon) е мултимилионна продукция, контролирана от The Pokémon Company – японски консорциум между Нинтендо, Game Freak и Creatures. Създадена е от Сатоши Таджири през 1995 г. В началото „Покемон“ е видеоигра за GameBoy, която се превръща в мания по целия свят. Появява се аниме, манга, карти за игра, играчки, книги и други забавления, свързани с Покемоните. Покемоните са малки същества със специални сили и атаки. Към момента има общо 1008 Покемона.

В други медии[редактиране | редактиране на кода]

Аниме[редактиране | редактиране на кода]

В анимационния сериал главен герой е Аш Кечъм. Историята на Аш започва, когато е на 10. Иска да стане треньор на покемони, но се успива и така получава последния останал покемон – Пикачу. Аш намира и двама приятели по пътя си – Брок, от когото печели първата си значка, и Мисти, която тръгва с него, защото ѝ чупи колелото.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България излъчването започва през ноември 2001 всяка събота и неделя по Нова телевизия до средата на 2004, като дублажът е синхронизиран. Въпреки че Нова го излъчват цели три години, сериите са дублирани до средата на втори сезон (до 25 епизод) и след това се повтарят. От лятото на 2006 започва по Евроком и Детска кабелна телевизия Евроком (ДКТЕ), (от юни 2008 - E-Kids). Продължава от втори сезон, като първият излъчен епизод е 26. След това подължава с трети, четвърти и пети сезон (до 52-ри епизод) (т.нар. Джото сага) по Евроком, всеки делничен ден от 09:30.

В дублажа за Нова ролите се озвучават от Живка Донева, Петя Абаджиева, Даринка Митова, Весела Хаджиниколова, Ася Братанова, Георги Тодоров, Александър Воронов, Янко Лозанов, Кирил Бояджиев, Стефан Стефанов и други. Българската версия на началната песен се изпълнява от Юксел Ахмедов и вокална група „Индиго“. В дублажа за Евроком ролите се озвучават от Живка Донева, Даринка Митова, Георги Тодоров и Александър Воронов. Дублажът и за двете телевизии е на студио „Доли“. В няколко епизода Донева не участва и ролите ѝ са поети от Митова. В няколко епизода Воронов не участва и ролите му са поети от Тодоров. В няколко епизода Тодоров не участва и ролите му са поети от Воронов.

През декември 2008 г. започва десети сезон „Диамант и перла“ по Jetix. През март 2009 г. започва 11-и сезон „Бойно измерение“. На 1 март 2010 г. започва повторно излъчване на „Бойно измерение“ по Disney Channel всеки делничен ден от 10:35 и 15:40. Дублажът е на студио „Медиа Линк“. Ролите се озвучават от Петя Абаджиева, Александър Воронов, Живко Джуранов и Живка Донева.

От 5 юли се излъчва 12-и сезон „Галактически битки“ по Disney Channel, като дублажът е синхронен на студио Александра аудио. Ролите се озвучават от Живко Джуранов, Живка Донева, Анислав Лазаров, Петя Абаджиева, Явор Гигов, Елена Бойчева и други.

На 24 март 2014 г. започва повторно излъчване по Евроком и EKids с дублажа на студио „Доли“, всеки делничен ден от 07:00 с повторение от 19:30. По-късно е преместено от 20:30 и повторение в 12:30.

Синхронен дублаж Доли(2001)[редактиране | редактиране на кода]

Озвучаващи артисти
Изпълнител Роля
Живка Донева Аш Кетчъм
Петя Абаджиева Мисти
Александър Воронов Брок
Самурай
Георги Тодоров Мяут
Даринка Митова Джеси
Янко Лозанов Джеймс
Ася Братанова Сестра Джой
Весела Хаджиниколова Делия Кетчъм
Полицай Джени
Стефан Стефанов Професор Оук
диктор
Кирил Бояджиев
и други

Свързани продукции[редактиране | редактиране на кода]

  • Покемон: Първият филм“ (Pokémon: The First Movie) – японски анимационен филм от 1998 г., режисиран от Кунихико Юяма; първият пълнометражен филм от поредицата
  • Покемон 2000: Филмът“ (Pokémon: The Movie 2000) – японски анимационен филм от 1999 г., режисиран от Кунихико Юяма; вторият пълнометражен филм от поредицата
  • Покемон 3: Филмът“ (Pokémon 3: The Movie: Entei – Spell of the Unown) – японски анимационен филм от 2000 г., режисиран от Кунихико Юяма; третият пълнометражен филм от поредицата
  • Покемон Слънце и Луна – две ролеви видеоигри, излeзли през ноември 2016 г.
  • Покемон: Детектив Пикачу“ (Pokémon Detective Pikachu) – фентъзи от 2019 г. на режисьора Роб Летърман

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]