Българин (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Българин.

Българин
Balgarin PD 2011 03.JPG
Общи данни
Население 369 души[1] (15 юни 2020 г.)
13,3 души/km²
Землище 27,712 km²
Надм. височина 131 m
Пощ. код 6460
Тел. код 03763
МПС код Х
ЕКАТТЕ 7315
Администрация
Държава България
Област Хасково
Община
   кмет
Харманли
Мария Киркова
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Българин
Митко Тонев
(БСП)
Българин в Общомедия

Българин е село в Югоизточна България. То се намира в община Харманли, област Хасково.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположено е в преходна зона по долината на р. Марица към първите югозападни склонове на Сакар планина. Поради това си географско положение населеното място е облагодетелствано с мек, топъл климат и плодородни земи.

Основният поминък на населението е селското стопанство – има добре развито овцевъдство и птицевъдство. От земеделските култури най-разпространени са зеленчуците – домати, краставици, пипер през лятото и маруля (зелена салата) през зимата. Меката зима и слънчевото лято позволяват отглеждането и на различни топлолюбиви видове растения като лимони, нар, смокини, дини, фъстъци, захарна тръстика, сусам и др. Изградените множество микро язовири и близостта на р. Марица позволяват развитието на едро хидромелиоративно земеделие.

В близкото минало силно развитие е имал един много специфичен поминък – бубарството. Отглеждането на копринена буба е давало сравнително добри доходи на населението още от времето на Османската империя, когато този занаят е бил един от привилегированите. Друга такава характерна и доходна, но вече малко позабравена земеделска работа, е отглеждането на сусам. Според историческите и етнографски извори заоблените и облени от слънцето хълмове около селото раждали най-качествения сусам в българските земи.

В последните няколко години са осъществени крупни инвестиции в развитието на лозаро-винарството. Рекултивирани са съществуващите лозови масиви и са създадени нови. .

През селото минава важен, макар и не първокласен път, свързващ международния коридор Е-80 с пристанище Бургас и новооткрития ГКПП Лесово на българо-турската граница. В непосредствена близост се изгражда и автомагистрала „Марица“, която е един от основните международни транспортни коридори.

Тези фактори създават реални условия за развитие на селски туризъм, свързан с дегустации на отлични вина и вкусна, екологично-чиста стопанска продукция. За любителите на спортния лов и риболов поречието на Марица предлага една уникална екосистема от множество видове риба, водоплаващи птици и друг дивеч.

История[редактиране | редактиране на кода]

От древната история на региона все още могат да се видят множество надгробни тракийски могили и комплекси от култови мегалитни съоръжения (долмени, солари, менхири).


Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Хората от с. Българин отиват на участия и играят хора, пеят народни песни, правят народни обичаи и тн. Децата имат група наречена "Тракийчета" те играят народни танци.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]