България (тема)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на България.

Византийските теми на Балканския полуостров през 1045 година

Тема България е византийска военно-административна единица по време на византийската власт в България (1018-1185).

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1018 година Василий II Българоубиец покорява България. За да сломи съпротивата на българското население, той взема мерки: изпраща оцелелите български войници да покорят Армения, изселва аристокрацията в Мала Азия. Българските земи са разделени на теми според византийската административна система. Освен това той преустройва българската църква в Автокефална българска архиепископия с център Охрид. Диоцезът ѝ също се простира в тема България. Мерките не са толкова драстични, понеже той се опасява от бунтове.

Тема България[редактиране | редактиране на кода]

Тя обхваща югозападните български земи – териториите на днешна Северна Македония, Западна България, части от Северна Гърция и Южна Сърбия. Център на областта е град Скопие. Всички теми по българските земи са поверени на ромейски управители - стратези. В градовете са настанени византийски гарнизони, които поддържат имперската власт. Жителите на темата страдат по време на печенежките и норманските набези през XI и XII век, но ромеите с помощта на българското население успяват да се справят с тях.

Тема България престава да съществува, след като царете Асен I и Петър освобождават тази област от византийското господство.

     Портал „Македония“         Портал „Македония